Millor clarifiquem les coses
Enmig d'aquesta dèria del Partit Popular per descarregar la culpa damunt els altres, la Sra. Pons Fullana defensava, el passat dimarts en aquesta mateixa tribuna, l'augment de les extraccions d'aigua a l'illa de Menorca amb l'argument principal de que durant el primer Govern del Sr. Antich -i mitjançant Decret 58/2005 de 27 de maig- els socialistes ja autoritzarem noves extraccions d'aigua.Ja que els socialistes varem fer-ho, diu la diputada Pons Fullana, el Partit Popular també pot fer-ho. El concepte està clar: Ja que els socialistes ho varen autoritzar en el seu moment, ara no tenen legitimitat per criticar-ho.Idò bé, és cert que el Decret 58/2005 de 27 de maig, pel qual es regula l'atorgament de concessions d'aigües subterrànies per a usos agraris, autoritzava noves extraccions d'aigua als aqüífers de Menorca.
Ara bé, el que no és cert és que fos el Govern del Sr. Antich el qui ho autoritzà, ja que, com molt bé sap tothom, l'any 2005 el President del Govern era el Sr. Jaume Matas i el seu conseller el Sr. Jaume Font, ambdós en aquells moments membres del Partit Popular.
Tothom pot tenir una llenegada i la Sra. Pons Fullana l'ha tinguda. No crec que açò tingui major rellevància.
El que sí preocupa és la dinàmica de l'actual Partit Popular qui, des dels diferents governs que ocupa, recorre sempre a la mateixa estratègia: Excusar-se en els altres alhora de justificar qualsevol decisió.
I açò evidentment no és bo.
Les actuacions de govern haurien d'explicar-se a partir de la realitat actual i sempre a la recerca de futures millores per molt difícils que siguin les decisions i molta la responsabilitat que ostenti qui les pren.
És per açò que enlloc de buscar excuses de mal pagador, m'hauria agradat més que la Sra. Pons Fullana hagués fet públics els estudis que justifiquen, segons ella, majors extraccions d'aigua a l'illa de Menorca –a dia d'ara encara no els ha vist ningú. O que hagués donat compte de com pretén resoldre les incongruències existents entre les noves extraccions que autoritzaran i l'actual llei estatal d'aigües, la directiva europea en matèria d'aigua o el mateix Pla Hidrològic.
De ben segur que així ajudaria a centrar el debat, aportaria transparència en la presa de decisions i atracaria la tasca parlamentaria als ciutadans de Menorca.
Marc Pons
diputat Socialista al Parlament
de les Illes Balears
Responsabilitat ciutadana
A vegades al regidor responsable de la gestió d'una àrea concreta d'un ajuntament, com un servidor que ho és de Salut i Consum de l'Ajuntament de Ciutadella, no li queden alternatives i ha de prendre decisions molt difícils i polèmiques per solucionar qualque greu problema, com va ser el de la superpoblació de gallines al Canal Salat. Problema aquest precisament de conseqüències sanitàries i de salut mediambiental imprevisibles.Hi va haver molta gent que, comprensiblement, primer de tot no va entendre per què es va fer la neteja de dit espai, però n'hi va haver moltíssima que sí, i amb el temps molts de ciutadans que en principi no ho consideraven necessari, posteriorment i quan es van informar de la realitat de la situació, ho van entendre tot d'una.Després de l'actuació de neteja, els serveis municipals van començar a dur un seguiment i control de la població d'aquestes aus a la zona. Al cap de poques setmanes aquests mateixos serveis van apreciar un augment no natural de gallines i també de galls. No natural en el sentit d'animals no nascuts a aquesta zona.
Aquesta circumstància va fer sospitar en un principi que hi podia haver qualcú que n'hi amollés de galls i gallines, cosa que en poc temps s'ha confirmat perquè s'ha constatat la presència de dos galls adults i vuit gallines, que fa pocs dies no hi eren, i també pel testimoni de certs veïns que ho han vist.
És per açò que vull apel·lar a la responsabilitat ciutadana i demanar per favor que ningú amolli ni gallines ni galls a aquesta zona de Ciutadella ni a cap altra, que és el que està passant aquestes darreres setmanes, perquè l'única cosa que aconseguiran és que un problema que ara està controlat es converteixi una altra vegada en un seriós problema de salut pública, el que ens obligaria a haver de fer una altra actuació, cosa que ningú desitja.
La normativa municipal, provincial i nacional prohibeix d'una manera molt explícita l'abandonament d'animals, sigui on sigui, baix pena de severes sancions, cosa indiscutiblement lògica. També vull recordar que igualment està prohibit i és sancionable per les mateixes lleis la seva alimentació en espais públics.
Els ciutadans qui amollin aquestes aus en zones públiques han de ser conscients que el primer i principal responsable de la sort que aquests animals puguin patir a curt plaç, és exclusivament d'ells i no dels obligats a solucionar els problemes que causaran degut a la seva irresponsabilitat. Per no recordar la falta de solidaritat ciutadana amb els veïns del Canal Salat que són els qui pateixen més directament les conseqüències d'aquests fets.
Prec per tant a totes les associacions, tant de caràcter proteccionista, de veïns, esportives, de pares d'alumnes, de caire polític, etc, que siguin conscients del problema, ens ajudin i conscienciïn els seus membres de que les normatives de convivència ciutadana s'han de complir i per això no es pot abandonar ni alimentar cap animal, ni en zones habitades ni en espais antinaturals per a ells perquè això significa condemnar-los a la seva quasi segura mort.
Qui amolla un animal a la seva sort és perquè no l'estima i demostra per açò que no l'importa gens el seu destí.
Llorenç Coll de Arredondo
regidor de Salut i Consum
Ajuntament de Ciutadella