Síguenos F Y T I T R

Cartas de los lectores

Un atac contra els docents

Un nombrós col·lectiu de professors de Ciències Socials que exercim a Menorca a centres públics volem mostrar el nostre rebuig i disconformitat amb unes declaracions realitzades pel delegat d'educació del Govern Balear a Menorca.Ens referim a l'article publicat al diari Ultima Hora Menorca titulat "Educació podrá despedir o cambiar de isla a los profesores que hablen de los recortes en clase" del dia 29 de novembre de 2012, on el delegat va efectuar unes declaracions que feien referència a l'avantprojecte de llei de convivència i com aquest afectaria els docents que no seguissin les directrius d'aquesta nova llei, en el cas que s'arribés a aprovar. A l'article apareixen entre cometes (i per tant, sembla que van ser efectuades pel senyor Hernández) unes acusacions que considerem molt greus contra el col·lectiu de professors de Ciències Socials, acusant-nos de fer "política a les aules" cosa per la qual ens podrien sancionar. Per altra banda, també feia esment a que alguns no realitzàvem la nostra tasca docent correctament "explicant parcialment la història", insinuant que la manipulàvem i que solament mostràvem el que ens interessava del moment actual i dels passats al nostre estat i al món.

Hem deixat passar un temps prudencial esperant que el senyor Hernández s'adonés que s'havia equivocat, ja que ben segur que és un bon coneixedor de la normativa vigent, pel seu càrrec seria el més normal que així fos, però malauradament no ha fet cap manifestació pública ni privada d'haver-se equivocat.

Davant aquest greuge, els professors sotasignants de Ciències Socials dels instituts públics de l'illa de Menorca volem mostrar la nostra disconformitat i repulsa a les manifestacions realitzades als mitjans de comunicació pel delegat d'educació del Govern Balear a Menorca. Considerem que la supervisió que es vol realitzar de la tasca duta a terme pel professorat de Ciències Socials és un atac més contra el col·lectiu docent per intimidar-lo. Opinem que és una demostració clara de desconfiança cap a la nostra professionalitat i representa un atemptat contra la llibertat que ha de tenir el docent per formar ciutadans amb esperit crític tal com ens indiquen les normatives vigents, que el senyor Hernández hauria de conèixer. Creiem que es confon a la ciutadania acusant-nos de fer política, com si això fos una cosa que no es pot fer a l'escola. Recordem que l'escola és el lloc de socialització dels futurs ciutadans i on han d'aprendre què és la política, com es du a terme, sobretot en democràcies com les que afortunadament ells gaudeixen i de les quals un dia ells hauran de ser els protagonistes defensant-les, participant en tots els processos democràtics de la societat on viuen. I això no ho podran fer si desconeixen el seu entorn, la seva història, el funcionament de la seva economia i els processos polítics que ens han duit al moment actual. El senyor Hernández ens vol acusar de fer partidisme i probablement confon el terme amb política, però això no ho fem a les aules, això ho fan els polítics que pertanyen a un partit polític.

Seria bo que els nostres polítics defensessin l'escola pública i no l'embrutessin amb declaracions que solament fan trontollar encara més la delicada estructura d'uns depauperats centres educatius, que en bona mesura s'aguanten per la bona feina de molts mestres que ens sentim l'educació pública com un èxit de l'estat de benestar i no com una despesa econòmica que solament pot ser objecte de retallades de tot tipus i descrèdits dels que la volen enfonsar davant l'opinió pública.

Per tal que la ciutadania conegui que el nostre col·lectiu solament realitza la seva tasca tal i com indica la normativa i les instruccions que la pròpia Conselleria d'Educació ens remet anualment i que nosaltres reflectim a les nostres programacions, hem extret alguns paràgrafs significatius del decret 73-2008 BOIB núm. 92, de 2 de juliol de 2008 pel qual s'estableix el currículum de l'educació secundària obligatòria a les Illes Balears.

Senyala com a Objectius de les Ciències Socials, entre d'altres:

"Identificar els processos i mecanismes que regeixen els fets socials i les interrelacions entre fets polítics, econòmics i culturals i utilitzar aquest coneixement per comprendre la pluralitat de causes que expliquen l'evolució de les societats actuals, el paper que homes i dones hi acompleixen i els seus problemes més rellevants...

...Conèixer el funcionament de les societats democràtiques, apreciant els seus valors i bases fonamentals, així com els drets i llibertats com un èxit irrenunciable i una condició necessària per a la pau, denunciant actituds i situacions discriminatòries i injustes i mostrant-se solidari amb els pobles, grups socials i persones privats dels seus drets o dels recursos econòmics necessaris..."

I dins les orientacions metodològiques ens indica que hem de, entre altres coses:
"Facilitar la informació necessària per situar l'alumnat al marc cultural i social on viu.
Ajudar a analitzar i interpretar aquest coneixement amb la finalitat que l'alumne o alumna pugui comprendre el seu món.

Presentar els continguts amb criteris i principis metodològics encaminats a ajudar l'alumnat a traduir els seus coneixements en comportaments socials, democràtics, solidaris i crítics."

Professors dels departaments de Ciències Socials dels IES públics de Menorca.


Joan Pau Salort/ Mar Lluch/ Damià Moll/ Pilar Vadell/ Santiago Cardona Pons/ Manel Mascaró Talaia/ Sílvia Pons Pons/ Sílvia Coll Pino/ Joan Miquel Moranta Gelabert/ Eduard Blanes Calvo/ Josep Maria Foguet Coll/ Anselm Barber Luz/ Clara Valera Torres/ Miquel À. Maria Ballester/ Margarida Vinent/ Miquel Puigserver/ Belen Vinent/ Conxi Cardona/ Mª José Hernández/ Xim Martínez/ Enric Camps/ Anna Riba/ Mar Triay/ Antoni López/ Jaume Mascaró/ Miquel Pons/ David Font/ Miquel Àngel Perelló/ Joan C. De Nicolàs/ NúrIa Seguí/ Margarita Ballester/ Dani Ribas/ Miquel Trujillo/ Josep Alabat/ Eva Pons

Lo que realmente "cree" UPCM sobre las ordenanzas

En un análisis superficial desde el PSM escriben: "pensam que no s'assegura el descans dels veïns augmentant les sancions i esperant que l'equip de govern faci complir les ordenances o es comprometi a posar limitadors de renous, com creu UPCM".

Desde UPCM lo que creemos es que las ordenanzas están para cumplirlas y para demostrarlo nos bastó con los diez meses justos en que asumimos responsabilidades de gobierno, porque tan breve espacio de tiempo bastó para mejorar muy sensiblemente el cumplimiento de todas las ordenanzas y minimizar las molestias al vecindario por ruidos y sobreocupaciones, hasta el punto de que nos lo agradecieron numerosas personas y colectivos y hasta el punto de que en el momento en que UPCM dejó de gestionar el área de disciplina gubernativa se habían eliminado cerramientos laterales de "tendals" en todo el casco antiguo, la sobreocupación con mesas y sillas era anecdótica y todas las obras estaban correctamente valladas y con los correspondientes pasos de peatones.

Desde UPCM lo que creemos es que el movimiento se demuestra andando y que –aunque actualmente el nivel de cumplimiento deja mucho que desear- la peor etapa de incumplimiento sistemático de las ordenanzas en Ciutadella se produjo durante la fase terminal del gobierno PSOE-PSM, cuando se llegaron a ocupar con mesas y sillas plazas de aparcamiento y hasta un "carga y descarga", irregularidades corregidas a propuesta de UPCM en el primer Pleno del presente mandato. Y si un partido ha denunciado los incumplimientos de las ordenanzas, interpelado e instado constantemente a hacerlas cumplir al equipo de gobierno ese no ha sido precisamente el PSM sino UPCM.

Desde UPCM lo que creemos es que lo que no asegura el descanso de los vecinos es mantener posturas utópicas, vagas o abstractas como la del PSM que se ha limitado a manifestar que desearía una ordenanza más restrictiva sin proponer (y por lo tanto aún menos obtener) nada tangible.

Desde UPCM lo que creemos es que no es serio debatir una Ordenanza de Horarios sin hablar de horas ni de horarios concretos para nada y constatamos que a día de hoy el PSM no ha hecho ninguna propuesta especificando a qué horas concretas consideran que tienen que cerrar los establecimientos de Ciutadella.

Desde UPCM lo que pensamos es que el civismo forma parte de la educación y la formación que se trasmiten esencialmente en el ámbito familiar y escolar, mientras las ordenanzas están para regular.

Desde UPCM sabemos que poner limitadores de ruidos, introducir medidas en la ordenanza como reducir el horario de cierre entre uno y dos años a los locales que molesten, reducir entre una y tres horas los horarios de cierre en el casco urbano respecto de los horarios que se aplicaban anteriormente, eliminar afters, etc., aunque no aseguran el descanso de los vecinos si contribuyen a mejorarlo. Lo que en cambio no asegura nada en absoluto es limitarse a votar en contra y a quejarse sin ser capaces de presentar siquiera unos horarios alternativos tal y como ha hecho el PSM.

Y lo que tampoco asegura nada de nada es no hacer nada (y valga la redundancia) por dudar de la voluntad política del equipo de gobierno para hacer cumplir las ordenanzas tal y como hace el PSM. Porque aunque nosotros –visto lo visto hasta ahora- también dudamos como el que más, por eso precisamente, en vez de limitarnos a dudar, hemos obtenido del equipo de gobierno los compromisos de emitir las correspondientes instrucciones de hacer cumplir la Ordenanza de Horarios a la policía y de modificar la Ordenanza para reducir horarios cuanto sea preciso para garantizar el descanso en aquellas zonas en que se produzcan reiteradas molestias, medida que, llegado el caso, propondremos que aplique el Pleno.

Resumiendo: Nosotros también queremos una Ordenanza que garantice el descanso de los vecinos, pero a diferencia del PSM aparte de decirlo hacemos lo que está en nuestra mano para conseguirlo.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM)

Lo más visto