Senyora batlessa, necessitam una solució definitiva
Aquests dies arribam al final d'un procés llarg, que ha ocupat i ha preocupat un bon nombre de veïns del centre històric de Maó.Tant la televisió autonòmica com els diaris locals s'han fet ressò de les reiterades queixes dels residents d'aquesta zona referides a les incomptables molèsties que origina la presència dels establiments d'oferta complementària, activitats musicals i recreatives ubicats a la confluència dels carrers de Gràcia i Ramón i Cajal.
Molts lectors dels rotatius esmentats ja coneixen la lamentable imatge de degradació que provoca a l'entorn el comportament incívic de molts clients d'quests establiments (particularment els de la discoteca).
Creim que aquesta situació que patim els ciutadans del centre no es pot entendre com un problema específic del centre. El problema és i afecta el conjunt de la ciutat. En aquest sentit valoram el permanent suport que rebem de les associacions de veïns "Centre Històric" i "Molí des Pla". La seva actitud és la prova del seu grau de consciència ciutadana. Entenem que són un exemple de coherència i un model de compromís amb els problemes veïnals. Per extensió, els veïns ens sentirem legitimats –arribat el cas– per fer arribar al conjunt de la societat maonesa, responsablement i seriosa, la consciència de denunciar qualsevol actitud que pertorbi la sana convivència, defensant un tipus de ciutat de la qual ens sentim orgullosos, i no avergonyits.
Davant la constància i la fermesa tant dels residents com de les associacions de veïns a l'hora de reivindicar solucions, l'Ajuntament s'ha mostrat disposat a plantejar-se una efectiva reducció d'horaris quant al funcionament d'aquests establiments. Entenem que la major presència policial a l'hora del tancament de la discoteca 'Sí' és una prova de bona voluntat per part del regidor responsable d'aquesta àrea, però ha quedat demostrat que no és, ni de bon tros, la solució.
Entenem que l'Ajuntament, com la institució més propera al batec dels ciutadans, està compromès a tenir cura i vetlar pel bon nom de la ciutat, així com per la imatge d'una ciutat amable, harmònica i respectuosa.
L'Ajuntament no pot inhibir-se de les seves responsabilitats, té el deure moral d'atendre les justes demandes d'un col·lectiu nombrós de persones reiteradament agredides en els seus drets. Perquè el dret al descans és, per llei, inequívocament prioritari en qualsevol escenari.
Tots i cada un dels regidors, i la senyora batlessa al capdavant, s'han de sentir compromesos en la defensa d'una ciutat allunyada de situacions degradants i intolerables, com les descrites.
Senyora Reynés, la raó i la justícia ens avalen. Li demanam, respectuosament, que actuï amb determinació. Creim que té l'obligació moral de fer-ho. Darrere seu té molta gent expectant que necessita, per fi, respostes convincents que li garanteixen el seu dret al descans.
Plataforma per
a la Convivència Ciutadana
Maó
Tú puedes elegir tu profesión ¿arquitecto o ingeniero?
En estos últimos meses parece que el Gobierno del Estado prepara una nueva ley de Colegios y Servicios Profesionales (LCSP) que está provocando una tormenta de truenos y relámpagos sobre el sector profesional. Una más, causada por los vientos turbulentos del Ministerio de Economía y Competitividad.Sus argumentos repetitivos y materialistas están basados, como no, en el concepto de competitividad económica haciéndonos creer que estas reformas estructurales provocarán un abaratamiento de servicios en beneficio del consumidor salvando al país del despilfarro económico del sector público y la corrupción. Ánimos.
Pero todavía hay más, invocan directrices Europeas inexistentes y rompen acuerdos acordados en 1999 en una Ley de Ordenación de la Edificación ( LOE) en el caso que nos ocupa.
Ya va siendo hora que alguien explique a alguien que la crisis no la ha provocado la burbuja inmobiliaria o la especulación urbanística, la crisis nace de la burbuja crediticia que nos vendió lo que ahora nos quieren quitar.
Parece, digo, porque todo esto es un desorden, que el borrador de esta Ley pretende enfrentar a arquitectos e ingenieros en una subasta pública de objetos embargados. ¿Quién será el mejor, más eficaz, más competitivo, más barato para construir un edificio, el ingeniero o el arquitecto?.
Doy marcha atrás mentalmente y pienso… cuando decidí irme a estudiar a la universidad recuerdo haberme informado de los planes de estudio, las asignaturas, las salidas profesionales, en definitiva, cuál sería mi trabajo en la sociedad.
Y ahora me acuerdo de que si estudiaba arquitectura, mi formación se dirigía hacia conocimientos de la historia del arte en general y en particular de nuestro patrimonio, de la estética, del urbanismo, de la obra de grandes arquitectos contemporáneos, del proyecto arquitectónico integrado en su entorno y adaptado a la vida social, y menos a las instalaciones y gestión, un poco más al cálculo de estructuras en la edificación y bastante a la construcción.
En cambio si estudiaba ingeniería, las matemáticas y la física, antes no había informática, eran durillas, el cálculo, la mecánica, instalaciones, algo de edificación industrial. Mi futuro era la innovación tecnológica.
Al final elegí y me matriculé en arquitectura. Tal vez me equivoqué, puede ser, tal vez hubiera podido estudiar veterinaria para curar enfermos paliativos o medicina porque me gustaban mucho los animales.
Cuando leo en algunos artículos y oigo algunos comentarios, que los arquitectos y los ingenieros, según este borrador de Ley, tendrán las mismas atribuciones, o que ya era hora que les quitaran el privilegio a los arquitectos, solo puedo pensar, educadamente, que estas personas que escriben o comentan tienen un desconocimiento total de la vida real y no han salido de la oficina de control presupuestario de los ministerios.
Arquitectos e ingenieros son compatibles, se complementan y pueden formar un conjunto de trabajo importante porque cada uno aporta sus conocimientos aprendidos de base en sus universidades correspondientes. Igual que la medicina investiga con animales para la curación de enfermedades humanas.
La LOE establece las reservas de actividad para cada profesional según sus conocimientos. Pero al parecer esto no gusta a la república independiente del Ministerio de Economía.
Sr. Guindos: no todo en la vida es economía. Su propuesta solo va a provocar un deterioro de la calidad arquitectónica del país, por cierto, reconocida internacionalmente, y un conflicto permanente en el sector, ya muy castigado por la crisis.
Miguel Sintes Coll, arquitecto
presidente de la Demarcació de Menorca del Col·legi Oficial d'Arquitectes Illes Balears