On volem ser d'aquí 10 anys?
Les conclusions de les Jornades Menorca Edu21 van girar entorn a una idea: el miratge econòmic dels darrers 20 anys a les illes no ha anat acompanyat d'un avanç educatiu i social (els empresaris no troben professionals qualificats, les associacions tenen pocs joves voluntaris, hi ha poc lideratge social i econòmic, les famílies participen d'un esquinçament cultural, la veu dels docents no es té en compte, els centres educatius no tenen una vertadera autonomia). Com van dir els estudiants: "Ho hem tingut tot, però ens falta el més important: tenir curiositat per aprendre i sentir-nos capaços de participar"Sense una bona educació i formació, no hi ha avanç social ni econòmic. Volem passar del cercle viciós (baixa formació= poca iniciativa social i empresarial, baix accés a llocs laborals) al triangle virtuós (formació, I+D, iniciativa). Però aquest bot només serà possible a través d'un pacte a llarg termini que eviti sotmetre l'educació a les ocurrències polítiques i permeti a Menorca tenir una veu pròpia. A partir d'un diagnòstic de qualitat (amb persones de tots els sectors i ideologies) aprofundirem en les propostes de millora que ja es van apuntar a les jornades. Coincidint amb l'aniversari del discurs de Martin Luther King I have a dream, 250 menorquins hem fet la primera passa per un pacte.
El mateix dia, la Conselleria avisava els tres directors de Maó de que eren suspesos de la seva funció docent. Tot i que aquest fet no coincideix amb la petició d'una major autonomia per als centres que es va apuntar a les Jornades, des de Menorca Edu21 farem tot el possible perquè el nostre camí cap al Pacte no s'aturi pels entrebancs d'una actualitat educativa difícil i convulsa. Esteim decidits a que el camí del Pacte fructifiqui. I que ho faci fonamentat en el diàleg amb els experts, els estudis internacionals, i els que estan al peu del canó. Ens hi jugam massa i els alumnes han de ser la primera prioritat.
Volem agrair la participació als 250 assistents i la seva col·laboració a les xarxes socials, la feina dels 17 professors en la redacció del Pacte, la col·laboració inestimable d'en Febre, el tècnic de so, l'ajuda de l'Ajuntament des Mercadal i finalment la feina de Josep Gayón Arguimbau en el muntatge del vídeo. A tots voltros, moltes gràcies.
Al mateix temps, demanar a tothom que tengui fotos, vídeos o apunts, que les pengi al nostre bloc (http://menorcaedu21.blogspot.com) o les enviï per correu electrònic a: marcunitari@gmail.com
MARC UNITARI
Directors que sí i directors que no
Ser director d'un IES és una tasca difícil, de molta responsabilitat, mals de caps, etc. Per aquest motiu, són pocs els docents que s'hi ofereixen. Almenys això era el que sabíem fins ara. Doncs, si la tasca directiva és tan ingrata en temps "normals", no s'explica la bona disposició a aguantar, a més a més, en aquests moments, les múltiples impertinències d'aquest Govern.
Un cop descartat l'argument de la responsabilitat, el qual converteix en irresponsables els directors dimissionaris, queda clar que hi han d'haver altres motius per a aferrar-se al càrrec. Passi el que passi, qualsevol cosa abans que acceptar un hipotètic retorn a les aules. Amb el benentès que la dimissió dels directors pot no ser acceptada per la Conselleria. Però tothom entén que és molt diferent ocupar el càrrec de forma obligada, quan s'ha deixat constància del desacord, que seguir calladament en el càrrec com si res hagués passat.
El TIL és el canó de proa per a bravejar a Madrid d'anticatalanisme. És la versió hispano-balear del "conmigo o contra mi" del Sr Aznar. No hi ha lloc per a la indefinició. Col·laboracionistes o resistents. La magnitud de l'atac no permet minimitzar-ne els efectes, ni fer els ulls grossos ni llevar-li importància, sense prendre'n part.
És el PP qui comptabilitza com a propis el silencis de la "bona gent" davant aquesta endemesa. Per tant, seran tots els "bons directors silenciosos", que amb el seu consentiment, permetran l'aplicació de la major agressió a l'educació i a la nostra cultura en democràcia. El mateix tipus de silenci que permeté les atrocitats del feixisme, ara permet les d'aquest Govern. S'entén, perfectament, que no es pugui renunciar a tan alt honor.
Francesc Anglada Benejam
Ciutadella
En relació amb la guerra a Síria
En ocasió dels greus successos de guerra que tenen lloc a Síria, la Comissió General de Justícia i Pau d'Espanyavol manifestar:
L'horror i la indignació per la utilització d'armes químiques en el conflicte, que han produït la mort de centenars de persones, majoritàriament entre la població civil. En cas de confirmar-se aquest fet, absolutament inadmissible, considerem que es tracta de crims de guerra gravíssims, l'autoria i les circumstàncies dels qualshan de ser investigats per organismes independents, i els responsables dels quals hauran de ser jutjats per tribunals de justícia imparcials o pel Tribunal Penal Internacional.
La Comunitat Internacional no pot admetre aquests crims i ha de prendre totes les mesures polítiques, jurídiques i diplomàtiques necessàries per evitar la seva repetició i assegurar el càstig dels responsables, a més de treballar per a la resolució del conflicte. No obstant això, considerem un greu error respondre mitjançant el bombardeig o atac armat – de conseqüències imprevisibles – a un dels contendents, ja que aquest atac ocasionarà més víctimes innocents i l'empitjorament de la situació. Demanem al Govern espanyol que no col·labori ni recolzi cap actuació en aquest sentit.
Igualment, volem manifestar la nostra profunda tristesa per la magnitud de la mortalitat i la destrucció que està generant aquest tràgic conflicte, així com la nostra solidaritat i oració pel sofriment de totes les víctimes. Demanem a les parts enfrontades i actors implicats que cessin immediatament les hostilitats i s'esforcin per aconseguir una pau justa mitjançant el diàleg. En aquest sentit, unim la nostra veu a la del Papa Francesc, que ha exhortat la Comunitat Internacional "a fer tots els esforços per promoure sense vacil·lacions les iniciatives de pau" a Síria. "L'ús de la violència no porta la pau. La guerra crida a la guerra. La violència crida a la violència", va assenyalar i, per això, ens unim a la seva convocatòria per celebrar, el proper 7 de setembre, una jornada de dejuni i d'oració per la pau en aquest país.
Justícia i Pau
CGT dóna suport a la vaga indefinida a l'inici de curs
La CGT de les Illes Balears vol fer públic el seu suport a l'Assemblea de Docents, en la seva decisió de plantar cara a les lleis estatals i autonòmiques en matèria d'educació, en especial a la LOMQE i el TIL, i contra les retallades dels serveis socials essencials, com ara els de l'educació.Els governs de Rajoy i Bauzá tenen com a objectiu una educació elitista i farcida d'interessos mercantils per al negoci privat, una educació sexista i adoctrinada pel nacionalcatolicisme més ranci, alhora que contrària als valors democràtics i igualitaris, i hostil cap a la nostra llengua i cultura.
És per això que des de CGT compartim que la resposta que cal donar no és una altra que la de la vaga indefinida, donat que la gent que ens mal-governa no té cap intenció de rectificació ni de diàleg.
En aquest sentit, la CGT-Balears dóna suport a la vaga indefinida que s'està treballant des de l'Assemblea de Docents per l'inici del proper curs escolar, i s'identifica i fa seus els 10 punts que composen els objectius d'aquesta vaga.
Així mateix, CGT-Balears demana la immediata suspensió de les sancions imposades als tres directors expedientats a Menorca, i es solidaritza amb ells i amb totes les companyes i companys que puguin ser víctimes de la repressió d'aquest govern ultradretà.
CGT-Balears està a disposició per a col·laborar unitàriament per a què la vaga indefinida sigui un èxit, per assolir els objectius que es plantegen, i per aconseguir un model educatiu públic, per a formar persones lliures en una societat justa i igualitària.
CGT-Balears