Síguenos F Y T I T R

Commemorant la reconquesta de Menorca per Sant Antoni

|

La commemoració que el dia de Sant Antoni celebram es sustenta en el record d'un episodi essencial, considerat el fet més determinant de la història de Menorca i un fet imprescindible per conèixer d'on venim i el que ara som, i que va en coherència amb la transcendència que la conquesta de Menorca per Alfons III ha tingut per a la formació de la identitat i la societat menorquines. Certament, la celebració és secular, i les cròniques ho recullen així, testimoni d'aquesta importància històrica i tradició vinculades a la reincorporació de Menorca a la civilització cristiana.

A més d'activitats i propostes de caire popular, que han arrelat amb molta participació i bona acollida ciutadanes durant els darrers anys, resulta oportú aprofundir o, si més no, repassar l'origen del que ha esdevingut la festa de Menorca i la celebració del seu patró, sant Antoni Abat.

Són fets de la història que ara recordam amb la distància lògica del temps, des dels valors d'una nova era i des del conseqüent canvi de perspectiva. El jove monarca n'Amfós, com l'anomenen alguns dels seus cronistes, en el breu recorregut que va començar al port de Maó, ja va inspirar la personalitat del poble que som avui: un poble cohesionat en els valors de la dignitat i el respecte als altres, amb una identitat formada en aquelles arrels, en la tradició, la història i les qualitats d'una societat oberta i integradora que ni renuncia ni ha perdut la seva essència. Som un poble que s'ha sabut adaptar a les condicions de la nostra peculiar realitat geogràfica i a l'agitada evolució dels segles que van succeir els de la conquesta que avui rememoram.

S'ha que destacar la vessant cultural, la més viva i significativa conseqüència del llegat que es va començar a generar amb els nous pobladors de Menorca. Diuen que els pobles, els municipis, tenen veïns, però la cultura els fa autèntics ciutadans, eleva la categoria i qualitat de les persones. I la cultura és, també, un element indispensable per enfortir el sentiment de comunitat, la comunitat que formam i que presenta uns trets propis i característics ben perceptibles. I allò que celebram és realment açò: que som una comunitat amb els elements i, sobretot, amb els sentiments que la identifiquen com a tal. I és, també, un dia per reivindicar aquesta realitat. Sense atributs imaginaris, sense excessos, però amb orgull i convicció envers la nostra cultura. Amb el compromís de la seva defensa i conservació, ben igual que l'hem rebut de les nostres generacions passades. És l'ADN que explica el què i el com de la comunitat menorquina, una comunitat integradora, acollidora, que l'experiència ha fet més sàvia i culta.

Commemoram enguany el 729è aniversari de l'arribada al port de Maó de les tropes del rei Alfons III, de la primera batalla que va tenir lloc als voltants de la ciutat de Maó entre tropes cristianes i musulmanes, i de la conquesta posterior de Menorca i rendició de Ciutadella tres dies després. És la fita històrica més important per aquesta terra i per a la seva gent, ja que des de llavors formam part de la civilització cristiana, del món occidental. La fesomia urbana, l'aspecte de la ciutat també troba explicació en la conquesta; el rei Alfons el Liberal manà la construcció de la muralla al voltant de la vila, de la qual destaca encara el portal de Sant Roc, símbol i referència monumental de Maó. Aquest petjada patrimonial, juntament amb l'estatua situada a la plaça Conquesta de la nostra ciutat, ens ho recorden cada dia. I com fa fita histórica, volem mantenir la commemoració que varem iniciar com a equip de govern, dipositant un recordatori als peus de la estatua del rei Alfons. Ho farem dissabte, a les 11.45 hores, a la plaça Conquesta, i convidam a tothom que hi vulgui participar a assistir-hi. Serà un acte senzill, però ple de simbolisme.

No obviam tampoc que recordam una acció bèl·lica, un enfrontament que generà moltes víctimes i que mos ha de servir per entendre d'una altra manera la relació entre els pobles i entre cultures, el camí de la integració i la convivència. Sense perdre de vista les nostres arrels, ans al contrari, amb voluntat ferma de protegir la cultura propia.

Volem fer una crida a l'optimisme que neix del sentiment de poble, la crida a l'orgull d'aquesta ciutat, l'orgull dels seus habitants per fer una societat més justa, més dinàmica i més cohesionada.
Només des d'una atmosfera de confiança i d'estabilitat pot néixer l'esperit d'optimisme que necessitam avui per afrontar el repte d'un present i un futur amb més oportunitats. Que aquest missatge d'estima al nostre territori i a la nostra cultura, que aquest esperit, guiï el camí.

Grup Municipal del Partit Popular
Ajuntament de Maó

Lo más visto