Síguenos F Y T I T R
Quid pro quo

Dos aniversaris. Quin fandango!

|

Aquest cap de setmana, els amics de la Rondalla d'Alaior celebren els 15 anys de vida. Ho faran amb una sèrie d'activitats de carrer. Fa poc llegia com un altre grup de balls, el Grup Folklòric Tramuntana de Ciutadella en complia 35, d'anys. Vaig recordar tot d'una aquells dies, vaig recordar-me d'ells, sobretot perquè, entre els iniciadors d'aquella aventura hi havia n'Esteve Barceló, un bon amic, amb qui llavors fèiem molta feina per recuperar parts de la nostra cultura popular. Ell es va orientar més en la consolidació d'aquell grup de fandango i en l'organització de les Ballades a sa plaça, mentrestant nosaltres vam dedicar-nos als Quaderns de Folklore.

Però en aquell temps tot estava relacionat: els balls, les cançons, els glossats, els estudis. Ho havíem de descobrir tot. Fins i tot, durant un hivern em vaig preocupar d'anar a prendre a ballar fandango. Quan, després de tants de mesos, vaig veure que no passava de fer el paseo, em vaig adonar que el ball no estava fet per jo. Encara record aquells primers temps de Tramuntana, quan tenien -si no vaig molt errat- el seu lloc d'assaig al local del Partit Comunista, a Ciutadella; la veritat és que era un local ample i còmode. Quan hi pens em sembla que estic parlant de la prehistòria.

Però no és així, no és així perquè la base de la cultura popular és la repetició. Els cicles són sempre els mateixos, sinó serien una altra cosa. Ara, la Rondalla d'Alaior compleix els 15 anys i això convida a pensar en abans i un després en el seu propi cicle. A la Rondalla d'Alaior i al Grup de Balls els hem d'agrair la seva constància perquè així han mantingut a Alaior la pràctica dels balls populars.

És cert que a Ciutadella conviuen set o vuit grups de balls, però a molts dels altres pobles de l'illa costa molt esforç mantenir una única entitat. Si a Alaior no hagués existit sa Rondalla, segurament ja no tindríem avui aquest element local de cultura comunitària. Enhorabona.

Lo más visto