Síguenos F Y T I T R

És hora de solucions

|

Més de 21.000 firmes recollides en 6 mesos donen testimoni del malestar general sobre l'actual situació del transport aeri a la nostra illa. La seva carestia i els horaris inadequats afecten greument la nostra vida i el propi desenvolupament econòmic. La plataforma ha assolit de moment el seu objectiu de canalitzar i fer patent aquest sentir de tots i intentar comprometre als polítics perquè busquin una resolució immediata. Des dels inicis hem manifestat que és responsabilitat política aportar solucions concretes a necessitats socials provades. La nostra obligació, com a plataforma ciutadana, és la de subratllar i destacar com a prioritat màxima les mancances del transport aeri i remarcar-ne les conseqüències sobre el benestar col·lectiu. Tot i així, després d'aquests mesos de recollir informació i apropar-nos a les angoixes de la gent, ens atrevim a fer aquestes recomanacions o passos en la ruta a seguir fins a trobar una solució final satisfactòria.

En l'actualitat les despeses estatals en bonificacions per resident sumen uns 136,2 milions d'euros. És probable que els grans beneficiaris del sistema actual siguin de fet les companyies aèries que capitalitzen els ajuts sense que aquests es traslladin d'una manera real i efectiva en la disminució dels preus que paguem els usuaris. Propugnem que, sense cap increment d'aquestes subvencions, donada la situació per la que passen les finances públiques de la nostra Comunitat, es procedeixi a la millor gestió d'aquestes, amb l'aplicació de les següent mesures:

1. Donat que els sistema actual ha demostrat ser pervers, ja que per cada augment del tant per cent de bonificació hem vist un augment de les tarifes aèries, proposem que s'apliqui un import o una taxa fixa de bonificació, la mateixa per totes les tarifes ofertes en un vol. No és de rigor que una tarifa de primera classe rebi de l'Estat tres vegades més que una de turista.

2. Que dintre del còmput del número de residents se sumin ja tots els residents extracomunitaris en situació legal. Es calculen uns 10.000 residents, només a l'illa de Menorca, que no tenen, injustament, cap ajuda estatal.

3. Donat que les tarifes actuals des de Mallorca cap a la Península són de mitjana la meitat que des de les altres illes menors, aquesta taxa fixa de bonificació per resident sigui superior pels residents de Menorca, Eivissa i Formentera, a fi d'equiparar les tarifes des de totes les illes de l'arxipèlag amb sortida des de Palma de Mallorca.

4. Modificació immediata de les condicions de la declaració d'obligació de servei públic (OSP) referent a les tarifes actuals entre illes, que estan exagerades entre 20-25 euros tal com va demostrar el estudi FOREST, contractat per la mateixa Conselleria de Mobilitat del Govern Balear en el 2007. Les tarifes mitges del trajecte Menorca-Mallorca entre 90-100 euros són clarament abusives, i tenen l'honor de ser el trajecte més car de tot l'Estat.

Entenem que l'aplicació d'aquestes mesures repercutirien directament en un benefici directe als usuaris residents sense cap increment de les despeses estatals i podrien ser d'aplicació immediata.

Però l'objectiu final de la plataforma és reclamar també preus assequibles per a tothom a fi d'animar a l'economia i al sector turístic, llastrat per la carestia del actual transport aeri.
Per aconseguir aquesta solució definitiva, en una segona fase, els passos a donar serien:
1. Que la declaració actual d'OSP que afecta els vols entre illes s'ampliés a tots els usuaris, amb tarifes de referència entre 25-30 euros per trajecte, per cert preus defensats per la majoria de formacions polítiques durant la darrera campanya electoral.

2. Que els trajectes des de Menorca a Barcelona, Menorca a Valencia, Menorca a Madrid, siguin també declarats d'OSP. Menorca compleix clarament els requisits de ser, "un territori perifèric" i "amb baixa densitat de trànsit aeri", condicions necessàries per ser declarada OSP segons l'actual normativa europea (Reglament Comunitat Europea 1008/2008). Les tarifes per aquests trajectes haurien de ser equiparables a trajectes similars a la xarxa ferroviària o al AVE en la Península.

3. Que l'ajut global al transport illenc es calculi de manera automàtica sobre la base de la subvenció mitja que reben per a la seva mobilitat la resta d'habitants a la península, des del transport ferroviari subvencionat, l'AVE ruïnós i d'altres modalitats de transport en carretera al que no en tenen accés els illencs en el seu dia a dia, per bé que sufraguem tots aquells dèficits amb els impostos que a les illes balears nosaltres paguem i que mai no retornen en serveis públics.

Només així s'esmenaria el greuge comparatiu que pateix Menorca respecte altres comunitats que disposen de xarxa ferroviària, AVE, autopistes, etc, sempre gràcies a les subvencions estatals. A més, bona part d'aquelles aportacions imprescindibles per fer efectiu l'Obligació de Servei Públic podrien recuperar-se en el finançament públic a través de l'increment impositiu que comportaria un major dinamisme de l'economia.
Aquest són els requeriments que defensem per aconseguir una solució definitiva per un transport aeri just per Menorca.

Lo más visto