Síguenos F Y T I T R

"Raska-Yú ¿un cadáver nada más?

|

Raska-yú, ¿cuándo mueras qué harás tú? Tú serás un cadáver nada más. Açò deia la lletra estrafolària i macabra d'una cançó de gran difusió popular a l'Espanya dels anys quarantes, bona mostra de l'humor negre que a la mateixa època podem trobar també en "Somos los tuberculosos", una altra cançó, i en escrits i acudits de la revista humorística "La Codorniz".

L' autor de Raska-Yú va ser el popular cantant Bonet de San Pedro (nom artístic del mallorquí Pere Bonet i Mir, conegut popularment a Mallorca com a Bonet de Sant Pere).

Jo diria, senyors lectors, que la lletra de Raska-yú (que a internet podem trobar molt fàcilment) es presta a la reflexió. S'hi fa una afirmació molt agosarada i provocativa: "Tú serás un cadàver nada más". Tinguem present que per a una grandíssima part de la humanitat, ser un "cadaver" significa "nada más y nada menos" que passar a una vida millor que la terrenal. Tanmateix, l'evolució biològica ha fet que tots aquells que volem morir-nos com més tard millor sobrevisquem més fàcilment que els altres, afavorint així la supervivència dels nostres gens, que transmetem als nostres descendents i que fan que s'aferrin també a la vida. De tal manera ens ho han explicat els biòlegs, que són els qui més en saben. Malgrat creure que després de la mort tindrem una vida millor que la present, els humans feim tots els possibles -encara que sembli contradictori- perquè aquesta, la vida que ara vivim, s'allargui al màxim. Si hem de ser realistes, aquell vers preciós -"que muero porque no muero"- de Santa Teresa, dona admirable i magnífica escriptora, no sembla que sigui un sentiment compartit per la immensa majoria de nosaltres. Coneixen vostès, senyors lectors, gaire gent que es vulgui morir?

Aprofit aquest article per demanar ajuda als lectors des "Diari". M'agradaria saber -i crec que a més lectors també els pot interessar- si a la dècada dels quarantes Raska-yú va trobar impediments per a la seva retransmissió radiofònica. Va arribar o no a ser censurada per la dictadura franquista? I cas que sí, per quin motiu? Per una possible identificació entre Raska-yú i el general Franco? Per desproveir d'ànima els difunts o tractar-los de manera poc respectuosa? Per qualsevol altre motiu? Si algun lector ho té clar, ens ho podria també aclarir als altres a través del "Menorca". Gràcies anticipades a qui ens pugui informar.

Lo más visto