Síguenos F Y T I T R
El racó de la UIMIR

Els reptes energètics del segle XXI

|

En el marc de la Universitat Internacional de Maó – Illa del Rei (UIMIR), els propers dies 30 de novembre i 1 de desembre s'impartirà el primer dels cursos proposats sota el títol "Reptes ambientals del segle XXI". I no és casualitat que el primer d'aquests cursos sigui sobre el tema energètic, perquè aquest és, sens dubte, un del reptes principals als quals s'haurà d'enfrontar la humanitat.En el cas de Menorca i malgrat la seva declaració com a reserva de la Biosfera, la petjada ecològica derivada del consum d'energia és elevada, i el tema de la implantació de les energies renovables (quines i on) segueix pendent. . Per això, els dos experts que impartiran el curs, en lloc de ser especialistes o tècnics en una d'elles, tenen una visió àmplia de les distintes fonts energètiques. El Dr. Carles Riba, professor de l'àrea d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya, és un expert en el context energètic global, sobre el qual recentment ha publicat el llibre "Recursos energètics i crisi, la fi de 200 anys irrepetibles". I el Dr. Josep Maria Rigo, professor de la Universitat de les Illes Balears, aportarà el seu coneixement sobre la realitat de les Illes Balears i de Menorca en particular. Un coneixement que li ve de la seva feina com a tècnic superior a la Direcció General d'Energia del Govern de les Illes Balears.El curs estarà dividit en dues sessions.

Divendres dia 30 de capvespre, Josep Maria Rigo començarà introduint conceptes bàsics sobre energia (definicions, unitats, petjada ecològica…) i farà una ràpida retrospectiva energètica de Menorca, donant dades de consum actuals. Tot seguit parlarà del que significa la dependència energètica front a l'autoabastament i de l'objectiu d'establir les bases d'un pla d'eficiència energètica. Concretament parlarà del potencial de reducció de consum energètic als diferents sectors econòmics, en especial als sectors residencial i de mobilitat, i farà una caracterització energètica del turisme. En una segona part tractarà del potencial de les energies renovables a Menorca i, concretament, a l'objectiu d'establir els sostres de potència renovable disponible a l'illa pel que fa a energia solar (solar fotovoltaica, solar tèrmica, termosolar), eòlica (terrestre gran potència, minieòlica), biomassa (entesa com aprofitament dels residus de la gestió forestal i agrícola) i marina (energia dels corrents, unimotriu, eòlica off-shore). Després parlarà dels plans i polítiques vigents i tocarà el tema dels límits tecnològics i no tecnològics (factors polítics, econòmics i socials) per a cada tecnologia renovable. Finalment analitzarà l'evolució de les energies renovables a Menorca, a les Illes Balears i a altres illes similars a Menorca en territori i població.

La segona sessió, impartida per Carles Riba, serà dissabte matí, i començarà amb dades sobre l'evolució dels consums mundials d'energia i de les reserves al món. Parlarà de les hipòtesis de declivi i exhauriment de les fonts energètiques en base al creixement actual, concretament sobre l'anomenat 'peakoil' i les seves conseqüències. Tot seguit se centrarà en alternatives com els combustibles no convencionals, la transformació a combustibles líquids, l'energia nuclear i les energies renovables, posant el focus en la situació energètica a Europa en general i a l'Europa del Sud en particular. El curs acabarà amb un debat o taula rodona en la qual podran participar tots els assistents.

El curs "Els reptes energètics del segle XXI" és, en definitiva, una bona oportunitat perquè professionals relacionats amb el món de l'energia, gestors preocupats per la sostenibilitat, estudiants i qualsevol persona interessada en la temàtica puguin sentir de primera mà les opinions d'experts de reconegut prestigi en aquest camp, tan important per a la humanitat i per al futur de Menorca en particular, com és el de les energies.

Lo más visto