Honorable president Bauzà,
Voldríem manifestar-li en primer lloc el nostre agraïment per la seva presència com president de la nostra Comunitat en el sopar de Sant Antoni, com sap, un acte àlgid de la vida social de la nostra illa en el dia de la seva Diada. La seva presència ens fa sentir que les altres illes estan més pròximes a la nostra, i que totes elles formen part d'un mateix país i esperam gaudir de la seva assistència sempre que la seva agenda li permeti.
Des de la Plataforma "el transport aeri ofega Menorca" i també des de tots els àmbits de la nostra societat, sabrà que estem propugnant des de fa anys una tarifa única i universal de 30 euros, precisament per fomentar aquesta cohesió territorial, i que la circulació fluida entre illes sigui una realitat de fet, i que tots podem desplaçar-nos fàcilment d'una illa a una altre, a preus més assequibles. Les desmesurades tarifes actuals ja sap que no ho faciliten gens.
En aquests moments, estem en una conjuntura molt propícia perquè això sigui aviat una realitat. Per un costat les 24.000 firmes recollides per la plataforma han fructificat en una Ponència en el Parlament Balear que en breu analitzarà el transport aeri entre illes i alçarà les seves conclusions al seu Govern i a l'administració estatal pertinent. Per un altre costat, la Comissió Mixta encarregada de supervisar l'actual OSP entre illes també s'ha posat en marxa per intentar analitzar les possibilitats econòmiques per implantar aquesta tarifa única i universal a 30 euros. Actualment, com sabrà, l'Estat destina en concepte de descompte de resident per tota la comunitat al voltant de 20 milions d'euros. Des de la crisis una mica menys, el volum de passatgers ha disminuït i l'Estat s'estalvia entre dos i tres milions respecte altres anys de més alegria econòmica. Però si sumam els diners que l'administració comunitària es gasta en concepte de trasllat de pacients des de les illes menors a Mallorca, els diners que es gasta en concepte d'esportistes que es desplacen a competir d'una illa a l'altre, i si sumam també el cost dels bitllets d'avió de tots els representants de les diferents administracions en els seus viatges entre illes, quasi s'arriba al pressupost necessari per aconseguir aquesta tarifa única i universal entre illes a 30 euros, reclamada, insisteixo des de tots els àmbits de la societat i des de fa estona, tant de la nostra illa com des les Pitiüses, amb el convenciment de què aquesta tarifa seria un motor econòmic molt important, per les desvalgudes economies de les tres illes petites però també, encara que lògicament en menor mesura per l'economia de l'illa més gran.
Estem convençuts de què ha de ser possible, i estem convençuts del seu recolzament com a màxim representant de la nostra Comunitat. Probablement no faran falta, però donada la situació precària actual de les arques públiques, que podria posar en perill aquesta aportació complementaria necessària procedent de l'Estat per implementar aquesta tarifa única i universal a 30 euros, li voldria demanar que ens ajudés a pensar que hauríem de fer en la nostra illa a on s'ha encetat un debat sobre la idoneïtat de gastar una elevada suma, crec que són uns 30 milions, en la modificació de l'actual carretera general M-1.
Hi ha varis arguments a favor i en contra: possible impacte paisatgístic, necessitat de donar més seguretat i fluïdesa en el tràfic entre els dos extrems de l'illa, possibilitat de què una o alguna de les empreses constructores de l'illa poguessin encarregar-se del projecte que redundaria en la millora de la nostra economia, idò ja sap que el desviament de Ferreries finalment l'ha fet una empresa de fora, etc.
Nosaltres, des de la plataforma volem aportar un altre argument en el debat. Pensem que amb una part mínima d'aquests diners, entre 2 i 3 milions, tindríem assegurada aquesta tarifa única i universal a 30 euros tan necessària per la nostra economia, i disculpi, si insisteixo de nou, que fa tant de temps reclamen tots els col·lectius de la nostra illa. Menorca s'està ofegant i no li sembla que en aquests moments ens convé més des d'un punt de vista econòmic fomentar la circulació de viatgers entre illes que no travessar l'illa amb més rapidesa?
Esperant de nou el seu recolzament per aconseguir que sigui una realitat que 4 illes conformen un país.