El ciutadà té la sensació de que els polítics s'han convertit en "casta". Ho confirma la darrera enquesta del CIS i la conversació quotidiana, accentuada després de l'entrevista d'Aznar en la televisió i les posteriors declaracions. N'hi ha que estan convençuts de que pateix el síndrome de Hubris, aquell que va descriure David Owen i que fa referència a l'embriagués del poder. Més enllà dels símptomes descrits per l'autor, desmesurada confiança en sí mateixos i trastorns emocionals que solen acabar en menyspreu, l'exageració general que pateix el personal polític sol ser estrictament proporcional a la potència de l'ego i el temps d'estada o d'espera comunitària. Compte amb les primeres febres: volen convertir totes les tasques en imprescindibles, no traspassen tota la informació o la faciliten esquerdada, sobresurten per col·locar-se enmig del centre jeràrquic, ferm desig d'aparèixer en la foto i en els mitjans, afany per concentrar activitats, per acumular competències, per fer-se imprescindibles, o creure que la seva saviesa corona l'obra directiva. Són els qui viuen en fase piramidal en lloc d'horitzontal.
La sucosa xerrada amigable va concloure que la "casta" brolla per la deformació progressiva de la realitat, que els du a construir un malentès lideratge, recolzats entre les elits companyes que s'afalaguen entre elles amb el seu propi argot, mentre les converses que comparteixen amb la ciutadania rarament comptem amb una escolta activa.
La xerradissa ens va fer somiar amants sabedors de la prudència, d'una fortalesa sincera pel manteniment de la perspectiva i el rumb. Per descomptat, amb la formació i els coneixements necessaris per dur a terme l'ofici d'aconseguir equilibris i el bé comú, lluny del plaer del poder. Ens estimem els qui treballen la millora de la qualitat de vida de les persones, sense endinsar-se en l'enginyeria de la fàbrica mísera dels humans.. León Felipe: Deshaced ese verso. Quitadle los caireles de la rima, el metro, la cadència y hasta la idea misma. Aventad las palabras, y si después queda algo todavía, eso será la poesía. O la política.
Sempre ens queda la visió publicitària del nou anunci d'Aquarius "polítics extraordinaris", homenatge a les persones que ens han de conservar la fe.