Una de les notícies més negatives que ens ha arribat, en relació al desmantellament de l'autonomia que, amb l'excusa de la crisi econòmica, s'està produint a les illes Balears és la de la liquidació del Centre Balears-Europa. Certament, el govern de l'Estat està aprofitant la teoria liberal que diu que aprimar l'administració és imprescindible per poder fer front a la crisi econòmica –i que, a grans trets, compartesc- per liquidar, no l'administració, sinó les autonomies. Perquè, mentre s'està fent tot el possible perquè les comunitats dites autònomes siguin cada vegada menys autònomes, l'Estat continua mantenint tot el seu gruix. El PP és "liberal" en relació a les autonomies, però profundament estatista en relació al propi estat. Quin sentit té mantenir un Ministeri d'Agricultura, si les competències d'agricultura estan traspassades a les comunitats autònomes ? Quin sentit té, mantenir un Ministeri d'Educació, si les competències en aquesta matèria no són de l'Estat ? Quin sentit té mantenir un Ministeri de Defensa, si ja som dins l'OTAN, i dins la Unió Europea, i les ordres de defensa es donen des d'aquests organismes ? Per seguir correctament la teoria liberal (i fer el que diu la Unió Europea que s'ha de fer), Espanya podria liquidar, directament, i ben coherentment, tres ministeris. Els esment sense pensar-hi, però segur que podria eliminar moltes més coses que, m'hi jugaria el que fos, d'aquí a un parell d'anys continuaran existint.
El govern de les Illes Balears, que és una mena de franquícia del PP madrileny, corre obdientment a fer tot allò que li manen des de la capital del regne per liquidar la pròpia autonomia. Es tracta d'un cas molt curiós: estan disposats a l'autoliquidació a canvi de tenir l'amo content. Perquè, pobrets!, pensen que algun dia podran ser part de "l'amo", que algun dia podran pintar alguna cosa a Madrid. I la societat de les Illes Balears, la gent que els va escollir i els va encarregar que els governassin, ja s'ha demostrat a bastament que els importa un rave.
Dins aquest procés de liquidació de l'autonomia, la liquidació del Centre Balears-Europa conté una càrrega simbòlica afegida extraordinària. El Centre Balears-Europa no va ser creat amb cap tipus de pretensió "separatista", ni va renegar mai de la seua concomitància absoluta amb Espanya, ni tan sols va escamotejar els símbols de l'Estat, que hi apareixien com si fos el centre Extremadura-Europa, per dir alguna cosa. Però ha acomplert una funció important, i ha fet una feina que no es podrà suplir des de cap direcció general, portada directament des del Govern de les Illes Balears. Perquè, d'alguna manera, modestament, dins les escasses possibilitats d'una autonomia de segona regional, el Centre Balears-Europa contribuïa, d'alguna manera, a posar les nostres illes al mapa.
S'ha de reconèixer que aquest organisme ha passat per diverses etapes, i que no sempre ha tengut la mateixa incidència ni la mateixa obertura de mires, en les seues polítiques. Però la mera presència a Brussel·les d'un organisme que representi les Balears, i un organismes europeu que ens faci avinent, de manera directa, informació sobre la Unió Europea constitueix un element que afavoreix les relacions Balears-Europa, de manera bidireccional. En determinades etapes, certament, el Centre Balears-Europa s'ha assemblat més a una oficina de turisme, o a la delegació d'una empresa potent per tal de fer lobby a Brussel·les que no a la representació d'un país autònom. Però, en d'altres, aquesta vocació d'autonomia realment ha existit.
En això, també hi ha hagut consonància amb els governs. Segurament l'etapa en la que la voluntat de presència directa es va fer més efectiva va ser amb els dos pactes progressistes, sota la batuta d'en Jaume Garau. Però també hi ha fet un paper destacat una persona com l'expresident Cristòfol Soler, que n'ha estat un dels actors i promotors inqüestionables.
Ara, diuen que l'administració s'ha d'aprimar, i el govern de les Illes Balears corre a tancar el principal nexe de la nostra comunitat (encara dita autònoma) amb l'exterior. Les Balears ja no tendran via directa amb Europa. I no hi seran visibles. Ho deixen tot a uns intermediaris que s'ha demostrat, per activa i per passiva, que juguen en contra nostra.
Estic convençut que la desaparició del Centre Balears-Europa només pot tenir conseqüències negatives (també des d'un punt de vista econòmic) per a les Illes Balears.