Ho va dir n'Àngels Gonyalons en el lliurament del premi de curtmetratges a la cloenda del 5è Festival de Cinema Mediterrani de Menorca. Més que Mèdit s'hauria de dir-se Mèrit, perquè el que aconsegueix l'associació cultural Suau, que n'és l'organitzadora, és extraordinari. Ho fa contra totes les dificultats inimaginables i contra tots els entrebancs impensables. Però ho fa i d'una manera seriosa i professional.
Quan la directora Bibiana Schönhöfer va anunciar que el Festival es replantejava la seva seu en un altre lloc em vaig espantar. Fins ara s'ha celebrat a Ciutadella amb notable èxit, per bé que amb moltes dificultats. Durant els cinc anys de convocatòria el Mèdit ens ha portat bon cinema, el cinema que resulta difícil de veure per aquest racó de món que és Menorca. Va començar com una mostra de cinema i s'ha anat consolidant any rere any, incorporant noves seccions i noves activitats fins a omplir una setmana de juliol d'un miracle cultural. Durant aquests dies la ciutat s'omple amb una programació acurada de pel·lícules i de curtmetratges, a més d'una activitat formativa per a joves que resulta un èxit pel producte aconseguit. Però també perquè ofereix una secció de cinema infantil, el Mèdit Fillets, que sempre és d'agrair. A banda dels llargmetratges projectats, pel·lícules interessants que mostren el calidoscopi de la realitat actual dels països que comparteixen la nostra mar, com Terraferma d'Emmanuele Crialese que és com un compendi dels problemes dels nostres països, o com l'exquisida sensibilitat de la pel·lícula de cloenda, Tomboy, de Céline Sciamma, una meravella de delicadesa en el tractament de la identitat de gènere en una al·lota.
Especialment atractiu resulta la secció dels curtmetratges perquè molt rarament tenim ocasió de veure'n, perquè la televisió no en programa, perquè els cinemes comercials no en projecten, perquè els videoclubs no n'ofereixen. Els curtmetratges es comporten com els relats breus, els contes, en la narrativa, un gènere on els creadors es permeten ser més agosarats, més innovadors i en els quals els espectadors contemplaran les troballes formals que després seran portades a les grans produccions. Els curtmetratges són una mena d'obra audiovisual intensa, densificada, sovint autèntics poemes visuals. Durant tres nits consecutives Mèdit ofereix trenta curtmetratges, la gran majoria molt bons, alguns amb l'aval de premis. Tota una experiència que val la pena d'aprofitar.
I a més de la projecció de films, Mèdit també organitza xerrades, concerts, tallers... I malgrat tot aquesta excel·lència, el Mèdit perilla. Alguns es van queixar que les projeccions ja no fossin gratuïtes i obertes a la plaça de la catedral de Ciutadella. Entenc el canvi. Ateses les circumstàncies que ja no es reben subvencions públiques, el Mèdit d'alguna manera s'ha d'autofinançar. D'altra banda crec que tota activitat cultural d'un cert nivell de qualitat s'ha de pagar. Tanmateix el preu de les entrades eren tan assequibles (3 euros, menys de la meitat del que costa l'entrada de cine comercial) que quasi tothom s'ho pot gastar. És cert que lleva l'encant de la trobada popular al carrer. Però es guanya en silenci. Crec que les noies del Mèdit han retallat per tot on han pogut (per exemple no hi ha haver espectacle inaugural) i són prou espavilades que aconsegueixen la complicitat de molta gent, un munt de voluntaris que hi treballen i un munt d'empreses i entitats privades i públiques que d'alguna forma o altre hi donen suport. Quin és el perill del Festival Mèdit? No ho sé prou bé, però sospit que no ha rebut el tractament i l'atenció que es mereix. Es tracta d'un bon festival, ben programat, atractiu i amb sentit però no té les condicions més adequades quant a l'equipament i lloc. Resulta a vegades prou incòmode. En aquest sentit Ciutadella hauria de pensar de quina forma es poden millorar aquestes condicions i donar més facilitats al Festival perquè millori en aquest aspecte.
Si les nostres institucions públiques (Ajuntament, Consell Insular i Govern) no són capaços de veure el potencial d'aquest Festival és que són cecs. Els governants s'omplen la boca sobre la necessitat del que anomenen oferta complementària per al turisme (no saben parlar de res més) i llavors no donen l'ajuda justa (no precisament de subvencions) en la infraestructura, en logística i en tantes altres coses. Crec que el Mèdit més que subvencions, reclama col·laboració. Seria una pena fer caure aquesta oportunitat, una "oferta complementària" que cal que esdevingui bàsica, central. Ara per ara, el Mèdit és l'activitat cultural més atractiva que té Ciutadella durant la temporada estival. Si se'n va hi serem a perdre tots, ens repartirem les culpes i ens lamentarem.