Dijous passat, més de cinc-centes persones -pares i mares, mestres i alumnes- es van concentrar al Pla de la Parròquia de Maó per demanar a l'Ajuntament de Maó que s'impliqui en la resolució del gravíssim conflicte amb què ha començat el nou curs escolar. La resposta dels regidors que, en absència de la batlessa, es van entrevistar amb els representants dels manifestants no va poder ser més decebedora.
La gent no entén que la màxima autoritat municipal sigui una figura decorativa, o que les seves aparicions públiques només siguin per coses simpàtiques: inauguracions i visites, recepcions de gent famosa, festetes al carrer i actes de promoció del que sigui. La ciutat té problemes, la gent té problemes, i necessita sentir al costat i fent pinya els seus governants més pròxims. A la gent normal li interessa poc distingir quina institució té competències en una cosa o en una altra. Quan hi ha problemes, la gent acudeix a l'administració que té més a prop, que és l'Ajuntament, i mereix ser atesa.
EL CONFLICTE PROVOCAT per la Conselleria d'Educació del Govern Balear amb la injusta represàlia política dels tres directors de secundària de Maó, un fet gravíssim i sense precedents, no hauria de quedar sense resposta per part de l'Ajuntament de la ciutat. Però la batlessa no diu res. Ella és la representant municipal al consell escolar de l'Institut Joan Ramis, un dels tres instituts sense director, però ni tan sols assisteix a les reunions d'aquest consell. Ningú sap què pensa. Ningú entén per què no diu res.
A Mallorca i Eivissa, on no hi ha cap director represaliat, ja hi ha batles del PP que han entès que la tensió en què viu el món educatiu no es pot mantenir, perquè polsen el malestar en les distàncies curtes, entre la gent dels seus pobles. Els batles de Pollença, Selva, Sa Pobla, Alaró i Santa Eulària d'Eivissa, tots ells del PP, han respost a la crida dels seus vesins i demanen seny al president Bauzá i a la consellera d'educació, els exhorten a fer algun gest de rectificació, els demanen flexibilitat i que s'avenguin a dialogar. A altres ajuntaments, batles i regidors del PP han votat de manera diferent, segons la seva consciència, per expressar el rebuig a la manera com s'ha imposat el TIL, o bé per demanar un gest de distensió i diàleg al govern. I més enllà del món polític, cada vegada són més les veus que s'aixequen per demanar flexibilitat al president Bauzá: els darrers han estat el president de la Cambra de Comerç i el rector de la Universitat de les Illes Balears. Però a Maó, on hi ha els tres únics directors represaliats de les Illes Balears, l'Ajuntament, amb la batlessa al capdavant, és com si no hi fos. Puc entendre que l'equip de govern no faci un desmarcament públic de la línia política del govern del seu partit. Comprenc que no vulguin adoptar actituds que donarien ales als seus opositors polítics. Però em resulta difícil de comprendre que no facin cap gest públic de suport personal i moral als tres directors expedientats.
Vull desitjar sort i ventura al diari Menorca en la nova etapa editorial inaugurada just ahir, i encoratjar-vos a fer del vostre lema, 'Es diari de tots', la brúixola que us guiï amb encert a l'hora de traslladar a aquestes pàgines tota la riquesa plural de la societat menorquina.
Per molts d'anys!