Em perdonaran els lectors, però me sembla que ara no és moment de broma i que haurem d'estojar una temporada 'es puticari' i la seva assistenta.
Perquè és difícil mantenir l'humor, per agre que sigui, enmig d'aquesta disbauxa del disbarat educatiu que està imposant el govern balear amb el silenci còmplice del Consell Insular de Menorca. Deu ser aquesta, la majoria silenciosa de què tant rallen!
No es pot entendre que persones responsables, i s'ha de suposar que el president i els seus col·laboradors ho són, puguin arribar a dir que els dèficits acadèmics dels alumnes balears vénen de la immersió lingüística. Les proves d'avaluació de tot Espanya ja fa temps que han demostrar que això és una falsedat i, a la vegada, un insult a la llengua del país.
Però el que més sorprèn és que després de dir aquest disbarat mos volen convèncer que la solució és el trilingüísme exprés. Que trobau que fa falta gaire enteniment per veure tot d'una la trampa? Mos diuen: «Com que la llengua de relació era el català, els al·lots obtenien mals resultats, però ara els tindran bons perquè les llengües de relació seran a la vegada el català, el castellà i l'anglès...»
No es pot entendre que qui mos pretén governar parli de "classes en anglès" com si en comptes de voler instruir els infants els convidàs a participar en una tómbola. Que és que no saben les dificultats d'introduir una llengua nova a l'ensenyament? Desconeixen el nivell real de domini de l'anglès del nostre professorat? Es pensen que fer classe és el mateix que amollar una explicació de guia turístic, davant un grup d'estrangers?
És que qui mos pretén governar no sap encara que dins d'una mateixa aula hi ha diversos nivells de coneixements? I que la prioritat del professor ha de ser atendre la diversitat i facilitar la comprensió de cada un d'ells? En anglès ho ha de fer ara? I ben a deveres? Sense els anys d'introducció progressiva que haurien de menester professors i alumnes? Sense recursos excepcionals? Però quina política educativa és aquesta?
Pretendre impulsar l'anglès d'una manera tan grollera és una ofensa a la pedagogia i als seus professionals. I aquesta caparruteria sense límit de voler imposar un projecte tan poc treballat, tan poc experimentat i tan poc avalat pels experts, és el que ha acabat escandalitzant el món universitari, ofenent la justícia, irritant el professorat i la inspecció, i finalment, alçant els pares, que tenen prou motius per està preocupats per l'educació que a partir d'ara rebran els seus fills.
2 som a començament d'octubre , el curs encara no ha començat i al carrer s'han vist les manifestacions més multitudinàries de la història d'aquestes illes. I el govern, que en vol responsabilitzar l'oposició, els sindicats, els catalanisme... Si es creu el que diu, si no és conscient que és ell i ningú més qui ha provocat aquest daltabaix, només podem pensar una cosa, que està tan obsessionat amb la seva dèria que és incapaç de entèmer-se de res.
I encara tenen l'atreviment, el senyor Bauzà i els seus col·laboradors, de dir que han d'imposar el TIL perquè és un compromís irrenunciable del seu programa electoral. A sí? Jo al seu programa he llegit molta promesa ensucrada, com a tots els programes electorals, però en el que encara tenen penjat del web del PP de les Balears, davall la foto de l'inefable president, que mos mira feliç mentre diu «Las Islas Baelares que queremos todos», no he trobat el TIL per aumon. Però sí que s'hi diu, en canvi:
«Implantaremos un modelo lingüístico que permita a los padres elegir, entre las lenguas oficiales de nuestra Comunidad Autónoma, la primera de las lenguas vehiculares..., de manera que, al final de la etapa obligatoria, nuestros alumnos sean capaces de dominar esas lenguas, así como un idioma extranjero de acuerdo con el marco común de referencia europeo». (Fi de la cita).
I és ver que hi va haver un dia en què el govern va intentar complir aquesta promesa electoral. Va fer elegir a cada família llengua vehicular «en llibertat», com ells deien amb cinisme. I la gran majoria de pares i mares va elegir la continuïtat del català. El mateix català que, des de la instauració de la democràcia tant el PP com les altres forces havien adoptat com a referent escolar. Però es veu que el resultat d'aquesta l'elecció «en llibertat» al govern d'ara no li va agradar, perquè prest se'n van oblidar tant de l'elecció com del «en llibertat» i van engendrar el TIL.
I, d'aquesta manera es va carregar dues altres promeses del seu programa que semblen prou més importants. Aquelles que diuen:
«Llevaremos a cabo un modelo de funcionamiento [educativo] consensuado que no implique modificaciones estructurales con la alternancia política, con lo cual permitiremos garantizar su continuidad y aplicabilidad» (Fi de la cita).
«Garantizaremos que las familias participen en todos los procesos de decisión que afecten al proceso educativo de sus hijos». (Fi de la cita).
El president Bauzà i el seu govern, i també el Consell de Menorca pel seu silenci còmplice, han donat aquests dies tantes proves d'obcecació i de prepotència, tantes proves de viure al marge de la racionalitat i el diàleg amb la ciutadania, que en la meva opinió ja estan desqualificats. Si un tema tan sensible com l'educació, que significa el futur dels nostros infants i joves, l'han tractat d'aquesta manera, com han de tractar els altres?