Síguenos F Y T I T R
Sa darrera tanca

Un clàssic poc decisiu

|

Escriure un bon dijous vespre sobre un partit de futbol que es jugarà diumenge, i fer-ho per a un diari que sortirà dilluns, és un jeroglífic, tot un sudoku, ben mal de resoldre. Però jo he volgut avui acceptar aquest repte que m'he auto-imposat. I ho faig, no des del masoquisme, sinó des del convenciment que, hagi estat quin hagi el resultat que s'hagi produït ahir al Bernabéu, el clàssic, aquest clàssic, haurà estat, al cap i a la fi, molt poc decisiu de cara al títol de Lliga.

M'explicaré. Anam a suposar el pitjor dels escenaris possibles per a un culer declarat com jo. El Barça va perdre (o va empatar) diumenge a Madrid. És evident que l'adéu al triomf en el campionat espanyol de la regularitat pot considerar-se ja una crua realitat per a l'equip blaugrana. Però, fins i tot en aquest cas, amb els blancs a set punts (o a quatre, m'és ben igual), no haurà estat el clàssic el qui ens haurà fet perdre la lliga. Una derrota al coliseu merengue és un resultat que entra dins les possibilitats o les expectatives del Barça en començar la temporada. De la mateixa manera que el Madrid va perdre 2 a 1 al Camp Nou, a la primera volta, i no hi va haver cap desastre. Si m'apurau, fins i tot les desfetes als dos terrenys bascos podrien ser considerades, d'antuvi, com a factibles. On ha perdut, idò, el Barça la lliga?, em demanareu. Jo ho tenc molt clar. Dins ca nostra, contra un València que no era el d'altres temporades, i fora camp, a Valladolid.

Segona possibilitat, aquesta molt més sublim, molt més excelsa, us ho he de reconèixer. El Barça va guanyar ahir al Bernabéu, com en els temps del 0 a 5, del 2 a 6 o del 0 a 3. Messi i els seus van fer palesa la seva superioritat per la gespa de Chamartín i aquell senyor del mostatxo i el seu fill van acabar aplaudint, una vegada més, el bon joc blaugrana. Tot açò, amics meus, tampoc no haurà (o no hauria) servit per a res. Estaríem encara a un punt dels blancs i, pen endur-nos el campionat, hauríem de vèncer en tota la resta de partits fins al darrer, en què ens veurem les cares amb l'Atlético. I esperar que el Madrid, aquest Madrid que ha agafat la directa (la velocitat de creuer, com diuen els entesos), en perdés algun, o tal vegada un parell.

Quedaria, això sí, un únic supòsit en què el clàssic d'ahir hauria estat decisiu. M'estic referint al cas hipotètic d'un empat a punts entre els dos eterns rivals, al final de la lliga. Llavors, el títol de campió es resoldria per l'anomenat goal average particular entre ambdós equips. I aquest sí que s'hauria resolt aquest diumenge, al Bernabéu. Però coincidireu amb jo en què, hores d'ara, a les vuit del fosquet del dijous, amb una diferència de quatre punts entre l'un i l'altre, aquesta és una possibilitat ben remota.

A més, i per acabar-ho d'adobar, la d'enguany ha estat una lliga, no de dos, com gairebé sempre, sinó de tres. L'Atlético, l'històric pupas, jugava, en començar la temporada, a ser l'equip revelació, l'«outsider». Però ha anat avançant amb pas ferm, tant a la Lliga com a la Champions, val a dir-ho, i ara es troba en segon lloc de la classificació per davant del conjunt blaugrana. I les coses han arribat a un punt en el que els barcelonistes ens demanem, abans de començar a jugar cada partit: «i avui, què farem?». Els dos equips de la capital no s'ho demanen i es limiten a guanyar, un encontre sí i l'altre també.

Ens les prometíem tan felices, en les 15 o 20 primeres jornades de campionat! El Barça del Tata Martino -ell amb el seu polo de color festuc- feia un joc com estrany, que era criticat perquè no coincidia amb el típic tiki-taka blaugrana. Però els resultats l'acompanyaven i el lideratge de la lliga no ens el prenia ningú. Darrerament, el mateix Tata sembla un altre. No ha pogut suportar la pressió de l'entorn i sovint es violenta amb la premsa. Tot i que el club ho nega, els seus íntims asseguren que vol marxar. La selecció argentina podria ser el seu proper destí, sempre i quan l'albiceleste no guanyi la Copa del Món, la «Jules Rimet». També hi ha hagut tota la història del fitxatge de Neymar i la consegüent dimissió de Sandro Rosell. I, per què no dir-ho, tot això ha vingut acompanyat d'un Madrid imparable i d'un Atlético -el del Cholo Simeone- en el que ara tothom ja creu. És cert que les possibilitats matemàtiques de guanyar la lliga encara existeixen per a tots tres. Però crec que els culers faríem bé de confiar més en la Champions... o, si més no, en la lliga d'handbol, que aquesta la tenim segura!

Lo más visto