Síguenos F Y T I T R
De rebot

Contra la pobresa

En termes físics, cohesió és l'atracció que manté unides les partícules d'un cos. En un altre pla, s'entén per cohesió social la vinculació dels membres d'una col·lectivitat entre ells mateixos i com a grup.

|

En termes físics, cohesió és l'atracció que manté unides les partícules d'un cos. En un altre pla, s'entén per cohesió social la vinculació dels membres d'una col·lectivitat entre ells mateixos i com a grup. És, idò, una virtut, o sigui una força, que permet als pobles que la tenen resistir i avançar perquè suposa l'existència d'una societat vertebrada i activa, amb una ciutadania que assumeix els seus deures i s'implica a fer que tot funcioni en la vida col·lectiva i que aquesta esdevengui més agradable. Que ningú quedi sense menjar, habitatge digne, treball, sanitat, educació, higiene i medi ambient saludable són fites necessàries per a la cohesió. I certament, eradicar la pobresa estén la condició de ciutadà a totes les persones. Per a açò, s'ha de passar de l'estat-infermer a l'estat-inversor. Sense negar els ajuts altruistes quan la crisi és tan forta, no podem quedar-nos en l'assistencialisme, com fan les polítiques conservadores.

La virtut republicana reclama inversió social: les persones són el més important. També per a l'economia, vam-ell-ara! Aquesta transformació, cal fer-la de la mà dels millors actius: les entitats del tercer sector. Una ciutadania abocada al bé comú compartit. No per desresponsabilitzar l'esfera pública, sinó per enriquir el nostre «capital» social.

Lo más visto