Síguenos F Y T I T R
De rebot

‘Els ullastres de Manhattan’

Em sembla que al Central Park de Nova York no hi creixen ullastres mediterranis. Tanmateix, hom n’hi pot ‘deixar de veure’ si s’adona de la realitat a partir de vivències d’un «illòman». Així que el poeta menorquí per conèixer empra la mesura illenca. L’altura cimera de Menorca, el Toro, té 358 m; ergo, l’Empire State Building és 20 m més alt que la nostra ‘muntanya’ i la Freedom Tower al World Trade Center n’és quasi el doble. Ponç Pons passà uns dies a la metròpoli americana l’any 2007 i en va sortir un llibre de doble text: dietari de viatge i escriptura en vers dels moments cabdals de la història insular. Tretze anys després, Quaderns Crema ha editat «Els ullastres de Manhattan», de lectura recomanable.

Fixem-nos ara en el valor de la identitat, que l’obra ponciana, en general, expressa. Hi trobarem molts detalls que ens parlen del valor de la mirada: «em mir aquesta espessa aglomeració de gratacels amb ulls d’un nen d’un petit poble d’una illa, i duc dins del cor l’estimada imatge dels turons i dels ullastres menorquins». El llibre treballa, idò, la tensió que emergeix d’aquest viatge. De la petitesa de l’illa de Menorca a la Nova York inabastable. D’aquest encontre contrastat entre dos móns que es creuen, el poeta en farà experiència. Una experiència que, irrevocablement, condueix a l’escriptura i evoca lectures ben païdes. Reflexiu i contemplatiu, per al poeta el viatge suposa la possibilitat de pensar-se. En aquest estar lluny troba les traces de la vida a resseguir, a descobrir. Unes traces que dibuixen i desvetlen una manera concreta d’habitar el món. Una mirada singular, que té memòria de procedència i de pertinença: d’on som, com som...

La identitat és el nucli indeleble de les persones; la resta és ensenyament, cultura i sociabilització. Al cap i a la fi, d’identitat cadascú té la seva, i el propi clan familiar, tribu, nació...; així fins a la Humanitat sencera. Aquesta troba la identitat universal en la Declaració dels Drets Humans, a l’elaboració de la qual va contribuir un altre alaiorenc important, desfent tot de prejudicis entorn als supremacismes racials. L’antropòleg Joan Comas Camps va aportar els seus estudis a aclarir, doncs, que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets, malgrat que als Estats Units d’Amèrica i a massa indrets del nostre món encara no s’hagi assumit allò que l’ONU va proclamar el 1948, fa estona.

Lo más visto