Síguenos F Y T I T R
Novetats

Opinió i vida democràtica

'El Joc de la Convivència', de Florit Nin

| Ciutadella |

Francesc Florit Nin (Ciutadella, 1960) vol demostrar que les opinions són molt importants, que tothom ha de tenir la capacitat per a intervenir amb la seva opinió amb un cert rigor, és clar. I que aquesta és la manifestació de la llibertat, capital bàsic de la democràcia. Llicenciat en filologia catalana, professor de llengua i literatura a l'IES Josep M. Quadrado i més que conegut com a escriptor i pintor illenc, treu al carrer "El joc de la convivència", llibre que presentarà a Ciutadella el proper dia 24.

El tercer número de la col·lecció Ses Voltes –amb pròleg de Pilar Benejam Arguimbau– es composa de 35 articles redactats entre el 2000 i 2009 en els que l'autor exposa la seva opinió sobre temes diversos al fil dels esdeveniments polítics, socials o culturals de l'Illa. Una selecció d'entre 300 escrits publicats a premsa en la vessant d'articulista de Florit Nin. Textos, segons explica, que "tenen en comú la preocupació –l'ocupació– en la vida social i participativa tal com entenc l'animal polític que és l'home, sota el fat de l'acció i la reflexió. La vita activa com proposa Hannah Arendt. El nexe del llibre és la idea de participació en la vida col·lectiva", avança. És a dir, el foment d'un tipus de democràcia participativa.

Per tal de donar una coherència a l'obra, l'escriptor ha distribuït el bloc en cinc capítols. El primer sobre la convivència intercultural i participació de vida ciutadana. El segon, l'educació i com l'escola s'ha d'obrir al món i ha d'estar arrelada a l'entorn. El tercer, el patrimoni cultural activat des de la creativitat com a instrument per a fer noves propostes. El quart, la llengua com a element de pertinença i de confluència d'una situació cada vegada més multilingüe. I l'últim capítol, el més literari, es composa d'articles breus que l'autor va anar publicant a Es Carrer de Menorca. Una tria d'una dotzena d'entre una vuitantena a on Florit Nin reflexiona sobre el sentit d'Illa i com ens determina, de la identitat com a anells concèntrics i de la importància de tenir una veu crítica. Fent alhora una descripció del món actual com a món romàntic però en el sentit més irracional del romanticisme i la reivindicació del silenci, els hàbits o la proximitat, entre d'altres. Per acabar amb una lloança, que la vida és rodona.

La preocupació de fons que es demana i ens fa extensible Florit Nin és la de conviure entre tots i entre tantes inseguretats. Emfatitza en el concepte de convivència i no de tolerància, considerant aquesta darrera com a pas previ –imprescindible, però insuficient– per a arribar a la primera.

Qüestionat sobre el ciutadà menorquí, explica com cada vegada queda més reclòs a la seva vida individual, quelcom, diu, "que minva molt la qualitat de la democràcia". Un fet que prové del desafecte de la gent amb el sistema democràtic i que l'escriptor remarca com a gravíssim. "Chomsky parla de com els grans poders són capaços de manufacturar consensos entorn d'acords polítics que van en contra de la gent", afegeix. En aquest sentit, "les polítiques de proximitat són les que poden donar més sentit a la participació, moltes de les funcions socials haurien de quedar transferides als municipis perquè és allà a on es fa la vida".

"Els mitjans de comunicació ens desvien l'atenció parlant de la nostra xarxa viària, i aquest no és el problema número 1 de Menorca, el principal és la bona acollida de la població immigrant i una sanitat –sense senyalar culpables– que ha de millorar molt", acaba.
___________________
El joc de la convivència
Francesc Florit Nin.
Col·lecció Ses Voltes, 2010.
Presentació: el proper dia 24 a la plaça de la Catedral de Ciutadella, a les 12.30 hores.

Lo más visto