El passat dia 10 de maig, els alumnes de 2n d'ESO i les professores Lina i Sandra vam poder gaudir d'una visita guiada pel Barranc d' Algendar. El nostre guia va ser Tomeu Truyol, una persona coneixedora de la zona que ens va explicar amb tot detall i amb molta paciència les característiques més importants del barranc des de tres punts de vista diferenciats.
En primer lloc, ens va explicar l'estructura geològica del barranc, situat a la part sud de l'Illa i fortament marcat morfològicament pel modelat càrstic característic de zones de substrat composat per roca calcària. En ell, es donen característiques climàtiques especials, amb unes condicions de temperatura sempre un poquet més extremes que les de la resta de l'Illa. Per altra banda, es troba protegit del vent i això el capacita com a lloc ideal per conrear certs tipus de vegetals.
Després vam rallar de la part històrica del Barranc, ens va explicar els diferents usos que ha tingut al llarg de les diferents èpoques i fins i tot, ens va contar alguna anècdota.
Finalment, l'objectiu central del recorregut va ser analitzar el barranc com a ecosistema natural i veure en què està consistint el projecte de Caritas que s'hi està desenvolupant per a la recuperació de fruiters autòctons de Menorca. Vam observar diferents tipus de vegetals, fins i tot les molses i falgueres que havíem explicat el dia anterior a l'aula i en Tomeu ens va mostrar com es pot empeltar un arbre seguint dues tècniques diferents. L'objectiu de l'empelt és la reproducció asexual de la planta per obtenir-ne una altra genèticament idèntica a la primera, que en mantengui les seves característiques.
De tornada a l'autobús, vam pujar pel Pas d'en Revull i a un dels seus revolts, en Tomeu ens va explicar la llegenda que dóna nom a aquest camí amb una atmosfera tan màgica que recorda els boscos de fades dels contes que sentíem de petits.
Sortida al barranc d'Algendar
L'objectiu central del recorregut va ser analitzar el barranc com a ecosistema natural, encara que també vam tenir ocasió d'aprendre coses sobre l'estructura geològica i la seva història
Sandra Espadas CC La Salle | Alaior |