L' art implicat cerca el contagi a la sala d'exposicions del Centre Internacional de Gravat Xalubínia-Menorca. L'espai, amb seu al carrer Baixamar d'Alaior, acull la mostra que composa l'obra d'una important selecció d'artistes.
La creativitat flueix de manera solidària a favor d'Amnistia Internacional. Una col·lecció que arriba a Menorca gràcies a la mediació del delegat d'Amnistia Internacional a l'Illa, Biel Olivar. "Es tracta d'una exposició ben interessant i rellevant tant pels autors que la composen com per la varietat de les seves peces", assenyala Pere Pons, director de Xalubínia-Menorca.
Autors de renom
L'espectador pot gaudir de l'obra d'Antoni Tàpies, Juan Genovés, Joan Hernández Pijuan, Ouka Leele, Chema Madoz, Martín Chirino, Luis Gordillo, Ángeles Agrela, Alfredo Alcaín, Andreu Alfaro, Salomé del Campo, Ceesepe, Joan Fontcuberta, Paco Montañés, Daniel Quintero, Inmaculada Salinas, Pedro Simón, Pablo Sycet, Pepe Yagües, Susana Solano, Jaume Plensa, Iván Larra, Josep Guinovart i Díez Alaba. Una variada proposta que inclou litografies, aiguaforts, serigrafies o fotografies, entre d'altres tècniques. Les creacions tenen una tirada limitada i han estat impreses amb gran qualitat en els tallers seleccionats pels propis artistes.
A més a més, a l'exposició s'hi afegeix una carpeta de gravats menorquins (2004) amb peces de Pacífic Camps, Paca Florit, Florit Nin, Maria Teresa Esteve, Enrique Navarro, Xec Coll, Aitana Arnau, Pere Pons i Marcel Villier.
"Art implicat" és una col·lecció d'obra gràfica que posa de manifest el compromís amb la defensa dels drets humans. "Tot el que s'obtén de la venda d'obra és per a una causa justa", afirma Pons.
Perquè només amb el contagi solidari, -en aquest cas dibuixat en art-, es poden recaptar fons per a què Amnistia Internacional continuï la posada en marxa de les seves campanyes. L'exposició romandrà oberta fins el 16 d'agost, de dilluns a divendres de 19 a 21 hores. Xalubínia convida tothom a regalar art implicat per promoure el compliment dels drets humans.
Espai dinàmic i interactiu obert al món cultural
Un cop superat el repte d'inaugurar les noves instal·lacions, José Cáceres, Natalia Tamayo i Pere Pons, artistes i principal motor del Centre Internacional de Gravat, exposen la seva proposta de créixer com un espai dinàmic obert al món cultural. "Volem que Xalubínia sigui viu i actiu per la qual cosa estem disposats a recolzar les iniciatives culturals que ens presentin, ja que la nostra actual infraestructura dóna molt de joc", comenta Tamayo.
Història dels inicis per a la difusió del gravat
El Taller Xalubínia fou fundat el 1991 pels mestres gravadors Pere Pons i Ángel Ramazzi. En la seva trajectòria el Taller Xalubínia s'ha dedicat a l'ensenyament de les tècniques del gravat, la publicació d'art gràfic i el suport al desenvolupament d'artistes. Ha realitzat treballs per a la UNESCO i ha format més de quatre-cents estudiants.
Cursos d'estiu i turisme cultural, de la mà
L'apertura internacional és una de les principals fites de Xalubínia. Pere Pons parla de l'interès del centre per potenciar els cursos d'estiu. Un programa que es posarà en marxa el 2011. Anys abans, el 2004, s'obre una nova etapa amb la incorporació al Taller de Natalia Tamayo i José M. Cáceres, amb els quals Pons comença a treballar en els plans del futur Centre Internacional de Gravat, avui una realitat. "La nostra idea és la de fusionar els nostres cursos amb el turisme, per açò volem atraure estudiants estrangers", senyala el director del centre qui avança les bones relacions amb l'escola de The Art Students League of New York. Per altra banda, la mostra "Variacions de taller" s'exposarà el proper any a La Corrala de Santiago (Granada).
"Alisis", un pas important en la promoció a Nova York
La ciutat de Nova York és un punt geogràfic del més important a l'hora de promoure el Centre Internacional de Gravat a l'estranger. Així, la mostra "Alisis" que s'inaugurà a Xalubínia el passat maig, viatjarà el setembre a la Broome St. Gallery de Nova York. Per a l'ocasió el Taller Xalubínia-Menorca ha produït un complet catàleg on no només s'ofereix informació de l'exposició i la història del centre, sinó també de l'Illa.