El Centre Internacional de Gravat Xalubínia-Menorca i Sant Antoni (The Golden Farm) amb Íñigo Orbaneja al capdavant són els impulsors d'una important col·lecció de gravats on s'enalteix la visió del port de Maó com un dels enclavaments geogràfics més representats gràficament al segle XVIII. Una edició de 99 carpetes dirigides principalment a col·leccionistes, -a punt de ser presentades públicament-, composen el treball dels gravadors José Cáceres, Natalia Tamayo i Pere Pons.
"Aquest és el segon projecte que fem els tres autors junts: 'Menorca, paisatges imaginaris', però hem intentat oferir una visió diferent, inspirada al port del segle XVIII, amb una imatge més nova", explica Pere Pons, director del Centre Internacional de Gravat.
Una carpeta per a la Casa Reial
En aquest sentit, el recull artístic reprodueix les instantànies del Castell de Sant Felip, l'Illa del Rei, l'Illa Pinto (Base Naval), el Llatzaret, Sant Antoni i La Mola. Un valuós compendi que també es distribuirà, segons assenyala Pons, a les institucions més importants com al Museo de Calcografía Nacional, departament de Gravat de la Biblioteca Nacional, Museo del Grabado Español Contemporáneo i a la Biblioteca de la Casa Reial.
La presentació de la col·lecció va a càrrec del director emèrit del Museu Militar de Menorca, Francisco Fornals. En la seva introducció destaca com el Port de Maó és l'entorn "més representat en mapes, plànols, aquarel·les, olis i gravats, especialment en el segle XVIII, no perquè el port de Maó iniciï la seva singladura històrica en aquest segle, sinó perquè aquesta centúria és aquella en què les arts gràfiques arriben a un singular desenvolupament i la presència de la Royal Navy al port menorquí difon per tot l'orbe la imatge del nostre port i de l'Illa sencera" i afegeix que "la presència a Menorca de pintors del més alt nivell artístic al XVIII (com la família Chiesa, Pascual Calbó o Anton Schranz) és un altre símptoma del protagonisme assolit pel port que, amb el creixent moviment marítim, donava constant ocasió per pintar marines de grans vaixells fondejats en les diferents cales de l'ample port de Maó".