Síguenos F Y T I T R
Projectes

Grup Verd, una experiència ecologista nascuda a l'institut

L'IES Josep Miquel Guàrdia participa en el Programa de Centres Ecoambientals des dels inicis de la posada en marxa, implicant alumnes i professors, i fent extensives al poble diferents actuacions

Compromeses amb el projecte, les alumnes que l'integren són de cursos d’ESO diferents - Rosa Carreras

| Alaior |

A Menorca, hi ha 23 centres educatius tant de Primària com de Secundària, que participen al Programa de Centres Ecoambientals que, des de les Conselleries de Medi Ambient i Mobilitat i d'Educació i Cultura del Govern balear es posa a l'abast de les escoles i els instituts de les Illes. El proper dia 20 d'octubre, tindrà lloc a la Sala Muntifuncional des Mercadal l'acte de lliurament de guardons del Programa, on està prevista la concessió i la renovació de guardons, i l'entrega de certificats de participació.
Davant la implicació dels centres educatius de Menorca, i atracant-se l'esperat dia de l'entrega dels guardons, aquesta setmana a Xoc hem volgut cercar-ne un testimoni directe, per veure'n per una banda la implicació de professors i alumnes, i per una altra, conèixer i tenir un exemple de les actuacions que a través del programa es duen a terme. És per açò que hem anat a conèixer el Grup Verd de l'IES Josep Miquel Guàrdia d'Alaior, institut que porta en el programa des de la seva posada en funcionament i que per tant, forma part dels centres amb experiència consolidada.

El Grup Verd de l'IES Josep Miquel Guàrdia, està format per alumnes d'ESO de tots els cursos. Des de fa anys, es reuneix un cop per setmana i participa en nombroses activitats, amb una clara actitud emprenedora, fent difusió de les diferents campanyes i proposant distintes actuacions. Juntament amb el Grup Verd, el gruix del qual el conformen les alumnes Marta Pons Florit, Miriam Quesada Cano, Margarita Casalí Sintes, Olga Pons Fullana, Margarita Bagur Pons, Sara Luna Florit González-Sandoval, Sión Hernández Vinent, Nina Juanico Juanico i Judit Pons Fullana, una comissió de professors s'implica des de diferents àrees. En aquests darrers anys, la coordinació del projecte ha anat a càrrec de Conxi Cardona i Rita Teixidor. Enguany, coordinant el projecte hi trobam el professor de biologia Carlos Beguiristain.

Tal com s'especifica en la memòria del curs passat presentada al Govern balear, el fet que les activitats de Medi Ambient que s'han organitzat des del centre hagin tingut ressò més enllà del propi institut ha provocat un especial interès tant entre els alumnes com en la comunitat educativa en general. És el cas per exemple del concurs d'escultures amb material reciclat, que va sobrepassar les parets de l'institut, engrescant alumnes de Secundària de la Salle i de Primària del CP Doctor Comas, i que va acabar amb una exposició a l'Ajuntament d'Alaior oberta a tot el poble.

Altres exemple són les campanyes de conscienciació ciutadana, com per exemple la de reducció de l'ús de bosses de plàstic.

De portes endins, les actuacions dutes a terme pel Grup Verd també tenen repercussió i bona acollida. I tal com expliquen les alumnes, la funció que fan de conscienciació entre els companys és necessària.

Una de les campanyes posades en marxa i que enguany segueix tenint vigència, és el concurs d'Aules Netes que hi implica tot l'institut i que contempla coses com l'ús mesurat de l'energia o la separació de residus.

L'experiència que comparteixen les alumnes integrants del Grup Verd és molt bona. Una de les missions que tenen és implicar altres companys i companyes per tal que no se'n perdi el relleu. Expliquen que a les seves cases, també s'han tornat més ecològics, i és que una volta desperta la consciència és molt difícil no fer-ne cas.

Una altra de les tasques que el centre valora molt positivament, és el manteniment de la web verd.berosus.org, una eina de difusió de les activitats realitzades durant tot el curs que pretén a la vegada ser un sistema actiu d'intercanvi d'opinions, propostes i valoracions.

Lo más visto