Lletres i format audiovisual com a eina per mostrar les altres cares de la realitat. El Fons Menorquí de Cooperació engega "Llibres per a entendre i canviar el món", un projecte pel que vol augmentar l'interès de la societat illenca per les causes i les conseqüències de les desigualtats socials. D'aquesta manera posa a l'abast dels lectors una selecció de 20 publicacions i 10 pel·lícules extreta del seu propi fons documental especialitzat en cooperació per al desenvolupament.
"Les obres estan registrades a la base de dades de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, la qual cosa ens ha facilitat el servei de préstec i la itinerància a cada població durant un mes", explica Maria Jesús Barceló, responsable de l'àrea de Sensibilització. La iniciativa començà el passat dia 7 a la Biblioteca Municipal de Ferreries a on romandrà fins el 3 de novembre per després partir cap a Es Mercadal. Per aquest ordre, el lot de llibres i dvd's visitarà Alaior (3 de desembre al 5 de gener); Es Castell (6 de gener al 2 de febrer); Sant Lluís (3 de febrer al 2 de març); Maó (3 de març al 6 d'abril); Es Migjorn Gran (7 d'abril al 4 de maig); i finalment Ciutadella (5 de maig a l'1 de juny).
L'assaig i divulgació, la biografia o la novel·la formen part dels gèneres literaris exposats. Cal destacar els títols d'Arcadi Oliveres, "Contra la fam"; "Sus crisis, nuestras soluciones", de Susan George; o "Niño soldado. Testimonio de un niño forzado a combatir en Sierra leona", una història directa relatada pel mateix Peter. Mentre que a l'apartat cinematogràfic -dividit en ficció i documentals- és troben els treballs de producció pròpia, signats per Raimon Rodríguez: "El camí de l'escola" i "Allibereu l'esperança!".
Un milenar d'exemplars
El Fons Menorquí de Cooperació compta amb un milenar d'exemplars incorporats al catàleg de la Xarxa de Biblioteques de Menorca. Per a la selecció del projecte "La cooperació i la solidaritat a través de les biblioteques" els criteris han estat: la paritat de gènere en quant als autors i autores dels llibres; la presència d'autors i autores de països del Sud; la representació de diferents gèneres literaris i cinematogràfics; i que les obres no estiguin a cap de les biblioteques municipals o com a màxim sols a una d'elles. Maria Jesús Barceló subratlla que la iniciativa "està dirigida al públic adult", i afegeix que "aquesta primera campanya pretén apropar a la gent la cooperació perquè vegin que és accessible i com poden contribuir a canviar el món".
Per tal d'arrodonir-ne la difusió, paral·lelament a la disposició documental, cada biblioteca acollirà un taller de ràdio a càrrec del tècnic català Roger Montserrat, professional, entre d'altres, a Onda Rambla, Punto Radio o a Radio Círculo de Bellas Artes de Madrid. "Instal·larem l'estudi a la pròpia biblioteca i realitzarem petites càpsules radiofòniques d'entre 7 i 10 minuts per, al final del projecte, poder reunir-les totes i fer un programa basat en els continguts bibliogràfics del lot", senyala Montserrat. Les places són limitades fins a 12 participants. Tots els interessats aprendran a elaborar espais documentals, dramàtics i notícies que finalment s'emetran a través del web del Fons Menorquí i que no es descarta esser emesos a qualcuna de les cadenes de ràdio illenques.
Més informació:sensibilitzacio@fonsmenorqui.org
Cada diumenge, un títol al Culturàlia
Cada diumenge, i a partir de la propera setmana, el Fons Menorquí de Cooperació recomanarà als lectors de Culturàlia un dels títols escollits per a itinerar per les biblioteques de Menorca. Hi ha que destacar que alguns d'aquests provenen de l'editorial Intermón Oxfam, volums difícils de trobar i que ara es posen a l'abast de tothom. Respecte a les pel·lícules, cal dir que a l'hora de la selecció ha primat més l'interès de la seva temàtica que l'actualitat en sí de la cinta. No us perdeu els suggeriments literaris i cinematogràfics del Fons al voltant de la cooperació internacional.