Aquest dilluns passat vam acompanyar l'escola des Mercadal quasi sencera, només faltaven els alumnes de 3 anys, a veure "Abstracte" un espectacle multidisciplinar de la companyia Dosnoudosmil, que mescla dansa contemporània i art audiovisual, partint dels quadres originals de set pintors del segle XX. Vassily Kandinsky, Robert Delaunay, Joan Miró, Mark Rothko, Franz Kline, Jackson Pollock i Karel Appel, tots els artistes que treballen la pintura abstracte, són l'origen d'un muntatge sensacional en el que s'ha cercat una música i una expressivitat en concordança amb cada obra. Sis ballarines damunt l'escenari, projeccions de gran format de fons, joc de llums i de textures, i art, molt d'art, d'aquell que transmet directament a la ment i al cor, que apel·la sense filtres a les pròpies emocions.
L'espectacle ja es va presentar aquest cap de setmana per al públic en general al Teatre Principal de Maó, però des del principi, la companyia ha tingut la intenció d'arribar a les escoles de Primària de Menorca. I és que solen ser els infants els que millor capten l'essència de l'art abstracte, senzillament perquè no l'intenten racionalitzar. Així, el muntatge s'ha dirigit a les escoles amb la intenció d'apropar els fillets i les filletes al teatre, a la dansa contemporània i a la creació audiovisual, treballant les relacions interdisciplinars i donant a conèixer algunes de les obres i dels autors més importants de l'art abstracte del segle passat.
Relacionant l'espectacle amb els continguts curriculars d'àrees com l'educació plàstica i visual, la música i l'educació física i la psicomotricitat, Dosnoudosmil ha posat a disposició dels centres educatius una proposta didàctica per treballar abans i després de veure "Abstracte"; en total catorze activitats diferents per triar i amb les que es proposen feines per sensibilitzar, expressar i descobrir.
Guia didàctica d'"Abstracte"
La primera activitat plantejada duu per nom "Anem al teatre". És important saber, tant per als adults com per als infants, què significa assistir a un espectacle. Amb aquesta proposta els fillets i les filletes reflexionen sobre el paper d'actors, ballarins o músics damunt l'escenari, i el paper del públic, que també és determinant i té certa responsabilitat en l'èxit de la funció. La idea és treballar de manera transversal valors com el de saber estar en silenci i respectar el treball dels artistes.
Lligades pròpiament amb la dansa i el moviment, Dosnoudosmil convida les escoles a realitzar quatre activitats. Per una banda, a establir un debat obert sobre el món de la dansa partint de preguntes com "us agrada la dansa?", "quin tipus de dansa coneixeu?", "quantes vegades heu anat a un espectacle de dansa"?... Per una altra, a expressar amb el propi cos; partint de com Joan Miró va plasmar el caos, l'ordre i la reflexió s'anima els alumnes a crear composicions estàtiques o petites coreografies que representi aquests tres conceptes. Així mateix, i a partir de la música, una altra activitat consisteix en escoltar atentament i amb els ulls tancats dues peces musicals ben diferents que s'utilitzen en l'espectacle, Densité 21.5, d'Edgar Varese i Break on through (to the other side), de The Doors per després, impregnant el cos amb les vibracions que li arriben, posar moviment corporal a aquestes músiques. L'activitat "Amb què ens inspirem?" proposa que, en petit grup i a partir del títol del quadre de Joan Miró Dones envoltades pel vol d'un ocell, es crei una coreografia.
La guia didàctica pensada des de l'espectacle "Abstracte" proposa diferents activitats relacionades amb l'educació plàstica. "La temperatura del color" a partir del quadre de Robert Delaunay Formes circulars. "Les formes geomètriques" fixant-se en com Kandinsky va evolucionant al llarg de la seva pintura d'unes formes totalment orgàniques cap a unes formes plenament geomètriques. "Experimentant noves tècniques", basant-se en la vivència de l'expressionista abstracte nord-americà Jackson Pollock. "El traç", descobrint que el pinzell és una continuació de la mà del pintor i que la delicadesa, l'agressivitat, l' alegria i la passió es poden transmetre amb una sola pinzellada. "Pintar la música", activitat per a la qual es proposen les músiques que s'han triat per acompanyar en l'espectacle la primera aquarel·la abstracta, de Kandinsky, i el Paisatge humà, de Karel Appel, que són, Funf satze opus 5 primer moviment, de Webern i Tonight at Noon, de Charles Mingus.
Per altra banda, Robert Delaunay, Joan Miró i Vassily Kandinsky, inspiren tres activitats concretes; "Delaunay i el moviment", "L'alfabet mironià" i "Fem el nostre Kandinsky".
I com no podia ser d'altra manera en una proposta educativa del segle XXI, la guia didàctica d'"Astracte" convida a emprar les noves tecnologies fent recerca sobre el concepte d'abstracció, contraposant-lo al de figuració i sobre la pintura abstracta del segle XX, sobretot la dels pintors que apareixen a l'espectacle.
L'espectacle de dilluns a les 12
Les ballarines no ho van tenir fàcil dilluns dematí, i tot i així, van fer una autèntica mostra de concentració i de professionalitat durant els 55 minuts que durà "Abstracte". Prop de 240 infants del CP Mare de Déu del Toro ompliren de dalt fins baix la sala Multifuncional, bastant excitats. Poc silenci hi va haver durant l'espectacle. Tanmateix, van ser els petits els que gaudiren de ver amb l'experiència, tal com ens explicaren molt espontanis els fillets i filletes de 3r pel camí de tornada a l'escola. Deu ser perquè realment en les primeres edats de la infantesa captam la vida des de les sensacions, sense prejudicis, sense idees preconcebudes ni tabús. Tanmateix, és educatiu per a totes les edats assistir a aquest tipus d'espectacle. Cal educar els fillets i els joves a ser espectadors, i açò només s'assoleix a base d'experiència.