Ahir dimarts vam tornar al CP Margalida Florit per parlar amb els alumnes del taller compartit de Medi Ambient, devuit fillets i filletes de 2n, 3r i 4t de Primària que durant 8 sessions de dues hores, un dia per setmana, s'han reunit amb na Sofi, la mestra, per fer diferents activitats.
Va ser arran de veure a classe un power point, que mostrava les conseqüències fatals que pateixen molts d'animals per culpa dels fems que van a parar a la mar, que els alumnes es van decidir a actuar. Van anar a sa Platja Gran per fer neteja i es van sorprendre de la gran quantitat de fems i deixalles que hi van trobar, sobretot tenint en compte que és una platja urbana on els serveis de neteja hi tenen l'accés molt fàcil. Tal com ens explicava una alumna, n'Ainoa "d'enfora semblava que tot estava net, però de prop no hi havia ni un tros sense fems; els humans embrutam molt i hi ha animals que s'extingeixen, com per exemple les tortugues".
La idea de recollir fems de la platja, com un joc, ajudant a conservar el medi ambient i a salvar la vida de diferents espècies animals va agradar tant als alumnes, que van prendre la decisió de fer extensiva l'experiència a la resta de companys de l'escola i així, dimarts passat, van anar aula per aula, explicant la iniciativa i engrescant a sortir a les platges de Menorca, amb les famílies durant el cap de setmana, per fer el mateix. La consigna era la següent, "es tracta d'anar a una platja i arreplegar totes les coses que l'embruten: llaunes, bosses de plàstic, botelles, pilotes rompudes, sabates velles... Sobretot no agafeu mai coses que pertanyen a la terra o formen part de la natura: plantes, troncs, copinyes..."
L'esforç d'aquells que durant el passat cap de setmana, tot i el mal temps, es van animar a contribuir a la campanya, es va veure recompensat de manera simbòlica ahir dimarts. Tal com explicava un ròtul a l'entrada del centre "El dimarts dia 30 de novembre farem l'intercanvi de bosses de fems per regals. Podeu venir aquí entre les 12.30 i les 13.30 h. Recordau que ha de ser una bossa plena de fems recollits en alguna platja. Si podeu dur una fotografia vostra i una nota explicant on heu anat a recollir fems, molt millor. Ho penjarem i així tothom ho podrà veure!".
Alguns dels regals que els alumnes del taller de Medi Ambient van repartir a canvi de bosses de fems a l'entrada de l'escola, van sortir d'altres activitats realitzades durant les sessions del taller. És el cas dels planters d'aloe vera, per exemple, sembrats dins testos reutilitzats i decorats pels mateixos alumnes.
De tota manera, el millor regal, ho vam escoltar diverses vegades durant la nostra estada a l'escola, és saber que hem col·laborat en la neteja de les platges, ajudant a salvar la vida d'alguns animals.
Ens explicaven els alumnes, que una altra activitat que van fer en parelles va ser descobrir quant tarden els fems que produïm en desaparèixer de la natura. 4.000 anys el vidre, 5 anys un xiclet... de manera que sabent totes aquestes coses, encara és més important el gest de recollir i dipositar als contenidors pertinents cada deixalla.
La recollida de fems i l'intercanvi per regals va ser bastant exitosa. Van aparèixer alumnes de diferents cursos, que es mostraren prou satisfets. Una volta acabada la recollida, va venir la feina de selecció, tot i que la gran majoria dels fems eren plàstics.
Iniciatives com aquestes consciencien molt els alumnes i els animen a ser més respectuosos amb l'entorn.