Una divertida sàtira del món dels periodistes
Últimes notícies!
autor: Evelyn Waugh
traducció: Ferran Ràfols
gènere: Novel·la
editorial: A contra vent
edició: Barcelona, 2010
pàgines: 287
preu: 22,50 euros
Dins de la seva col·lecció Latitud Nord l'editorial A contra vent s'ha proposat amb encert publicar alguns clàssics de l'humor. Després de "El petit món de Don Camillo", de Giovanninno Guareschi i del televisiu "Sí, ministre" de Jonathan Lynn i Antony Jay, el tercer títol de la col·lecció és "Últimes notícies!", d'Evelyn Waugh.
És tracta d'una divertidíssima novel·la de periodistes que està gairebé a l'alçada de l'insuperable pel·lícula "Primera Plana" de Billy Wilder com a descripció satírica de la fauna periodística. Malgrat que va ser escrita l'any 1938 i que el món de la informació ha canviat de forma radical, "Últimes notícies!" conserva intacta la seva càrrega humorística.
Evelyn Waugh (Londres, 1903- Cobey Florey, 1966) va començar la seva carrera literària amb obres humorístiques tot i que després va escriure novel·les més transcendents. És especialment conegut per "Retorn a Brideshead" que va ser objecte d'una adaptació televisiva de la BBC.
"Últimes notícies!" és una comèdia de malentesos a la que són tan afeccionats els britànics. A causa d'una confusió, Lord Cooper, magnat del diari Beast envia a un periodista inexpert a cobrir la guerra civil d'una remota república africana.
John Boot és un novel·lista que comença fer-se famós i mou les seves influències per a que l'envien a escriure de la guerra a Ismaèlia. Però el redactor en cap el confon amb William Boot, un col·laborador que viu al camp i escriu pel diari notícies de plantes i animals del bosc.
Així que és l'inexpert William Boot el qui anirà com a corresponsal de guerra sense cap experiència periodística. Per sort per ell, en Corker, un expert enviat especial que coneix pel camí li farà cinc cèntims del que té que enviar al Beast. Bàsicament li aconsella que es tracta de seguir la corrent del que diuen els altres.
El mateix Corker explica les raons per a que l'envien a Ismaèlia. "Quan vaig començar periodisme -diu Corker a Boot- em pensava que els corresponsals a l'estranger parlaven tots els idiomes que hi ha sota la capa del cel i que es passaven el dia estudiant la situació internacional. Però mira'ns, per Déu! Dilluns a la tarda era a East Sheen, informant una vídua que el seu marit havia fet un salt literalment mortal amb una campiona de ciclisme, i resulta que em vaig equivocar de vídua, perquè el marit va tornar a la feina mentre jo encara hi era i s'ho va prendre molt a la valenta. L'endemà el cap em crida i em diu: "Corker, te n'aniràs a Ismaèlia." I jo li pregunto: "És fora de la ciutat, això?" "Àfrica oriental", va dir, com si res, "fes les maletes". "I què hi passa, allà?, vaig preguntar. "Bé", va dir, "Hi ha tot de negres que han entrar en guerra. Per mi no té res d'especial, però les altres agències hi estan enviant els primers espases. o sigui que alguna cosa hi hem de fer".
A "Ultimes noticies!" veiem com són els periodistes els que decideixen el que és noticia encara que no hi hagi ni un pam de veritat. Waugh aconsegueix una explosiva caricatura d'Àfrica, a vegades incorrectament política. Tant se val.
Una novela como las de siempre
Reloj sin manecillas
autora: Carson McCullers
traductora: Vida Ozores
género: Novela
editorial: Seix Barral
edición: Barcelona, 2011
páginas: 286
precio: 17,50 euros
Joan Cantavella Madrid
Será porque lo que me gustan son las novelas tradicionales y me resigno ante las que toman el camino de lo vanamente experimental, que las leo por obligación, pero sin ninguna devoción: el caso es que encontrarse con los relatos de una autora como la norteamericana Carson McCullers me hace enfrentarme a ellos con una actitud de complacencia ya antes de comenzar. La mayor parte de sus obras está siendo divulgada por Seix Barral, que las tiene en su catálogo prácticamente desde hace décadas y que las viene reeditando con una constancia que es indicativa de la buena acogida que no ha decrecido con el tiempo. Es el caso de "Reloj sin manecillas", que cumple cincuenta años desde su aparición, pero que dos años después ya estaban en el catálogo de la editorial barcelonesa y ahora ha sido reeditada.
De Carson McCullers (1917-1967) recordamos títulos como "El corazón es un cazador solitario" (1940), "Reflejos en un ojo dorado" (1941) y "La balada del café triste" (1951), a los que cabe añadir "Iluminación y fulgor nocturno" (1999), de carácter autobiográfico. Desde el momento en que aparecieron aquellos esta autora se convirtió en una de las más prestigiosas de las letras de Estados Unidos. Son muchos los críticos que la han situado al lado de William Faulkner y D. H. Lawrence, que no son mala compañía.
"Reloj sin manecillas" es una de las muestras más logradas de la capacidad de la escritora para penetrar en el corazón humano con el fin de extraer tantos sentimientos como allí anidan, esos que no siempre mostramos a los demás, tal vez ni nosotros mismos sabemos que los tenemos. Varias vidas se van cruzando en el relato y cada una de ellas es portadora de tareas y fatigas, de ilusiones y frustraciones. Esas existencias arrastran una carga que en ocasiones se hace muy pesada, pero lo importante es descubrir cuáles son nuestras obligaciones y tratar de cumplirlas lo más dignamente posible.
Conrad visto por su esposa
Joseph Conrad y su mundo
autor: Jessie Conrad
género: Biografía
editorial: Sexto piso
páginas: 433
precio: 22,90 euros
Buena parte de la existencia más que azarosa de Conrad, una vida plagada de acontecimientos inverosímiles tras abandonar su Polonia natal, ha pasado desapercibida para los lectores. En este libro de su mujer, que combina las mejores virtudes de la novela y la biografía, se revelan con absoluta franqueza detalles de su vida.
Tiempos convulsos
Marina Tsvetáieva, mi madre
autora: Ariadna Efron
género: Biografía
editorial: Circe
páginas: 293
precio: 17 euros
Poeta genial, implacable servidora y mensajera de su arte, la obra de Tsvetáieva fue rescatada del olvido gracias al empeño de Ariadna Efron, quien, tras sufrir la represión soviética, consagró el resto de su vida a recopilar y difundir el legado literario de su madre.
Supervivencia para escritores
Trabajos forzados. Los otros oficios de los escritores
autora: Daria Galateria
género: Biografías
editorial: Impedimenta
páginas: 202
precio: 18,95 euros
Trabajos forzados es una apasionante y amena guía de supervivencia que recorre los modos con que los astros más brillantes del universo literario han ido capeando el temporal del hambre. Malraux, Orwell, Colette, Kafka, Gorki y Chandler son algunos de los escritores visitados.