Síguenos F Y T I T R

Claus per una bona història

L’escriptora Aina Tur imparteix un taller d’escriptura creativa al Cercle Artístic de Ciutadella per despertar la creació literària entre els aficionats

Aina Tur (Maó, 1976) és autora de diversos textos teatrals, d’un assaig sobre la glosa, i és directora i pedagoga teatral | Gemma Andreu

L'escriptora, directora i pedagoga teatral Aina Tur (Maó, 1976) és la professora del taller d'escriptura creativa organitzat pel Cercle Artístic de Ciutadella. El curs té l'objectiu de facilitar als alumnes les eines i les tècniques per aconseguir escriure una història amb ganxo.

La clau és ajudar a desenvolupar la pràctica de l'escriptura, motivant els alumnes en ser creatius en el seu propi estil. És per açò que les classes estan enfocades en dues línies: d'una banda, practicar exercicis d'escriptura automàtica a partir d'un estímul (la part més impulsiva i de creació), i d'altra, facilitar les tècniques de l'escriptura (la part més raonada i reflexiva). En aquest sentit, Aina Tur dóna les claus als alumnes sobre com desenvolupar una història, què és la trama, el nus i el desenllaç, què és la perspectiva o el punt de vista, i com construir els personatges. «Per l'escriptura creativa és important trobar impulsos i materials per crear una història. És a dir, com trobar elements d'inspiració i quins estímuls ens poden ajudar», explica.


Les passes

Aina Tur explica que per començar a escriure «és important seguir un impuls, deixar fluir el magma creatiu personal i teixir una història». A continuació, comenta que ve la part de reelectura i reescriptura, «de fer l'anàlisi de l'escrit per millorar-lo». Tur considera que per escriure «és important ser un bon lector i llegir molt». L'altre component a tenir en compte és «tenir moltes ganes i constància, com més escrius, millor ho fas, i t'ajuda a agafar agilitat».

La professora és autora de diversos textos teatrals, com «Evolució», editat dins la col·lecció Teatro de Papel, o «Dimecres», publicat a la col·lecció Paraula de Dramaturg del Govern balear. S'estrenà en el món de l'assaig amb «La glosa menorquina. Anàlisi contemporània del glosat i els glosadors», editat a la col·lecció Quaderns de Folklore. En la vessant de direcció, Aina Tur ha fet d'ajudant de direcció a Ester Nadal, Teresa Vilardell, Josep Maria Miró o Toni Casares treballant al teatre Tantaranta, la Sala Muntaner, la Sala Beckett, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya. Ha dirigit «Nus» de Joan Casas i «Fly me to the moon».

Lo más visto