Síguenos F Y T I T R

La incògnita de la llar de foc

La quarta campanya d'excavació al poblat pretalaiòtic des Coll de Cala Morell desvetlla novetats sobre l'edat de bronze

Els quatre arqueòlegs (Antoni Ferrer, Magdalena Salas, Damià Ramis i Montserrat Anglada) amb dos dels voluntaris Esteve Barceló i Josep Vidal. | L.B.

|

El poblat costaner des Coll de Cala Morell segueix oferint novetats sobre la prehistòria menorquina i obrint nous enigmes per resoldre. L'equip d'arqueòlegs enllestirà aquesta setmana la quarta campanya d'excavacions, en un projecte d'estudi del jaciment engegat el 2011 i que continuarà l'any qui ve.

En aquestes quatre campanyes s'han excavat dues de les dotze navetes d'habitació exitents al cap costaner de Cala Morell, que quedaran restaurades i consolidades, per evitar que es degradin els murs. Antoni Ferrer, un dels quatre codirectors de l'excavació, explica que el jaciment és un poblat pretalaiòtic que, segons les datacions obtingudes, va estar habitat en un únic periode entre el 1500 i el 1200 AC. «Es va abandonar a finals de l'edat de bronze i no es va tornar a ocupar», apunta. El jaciment segueix el patró d'altres assentaments costaners, en indrets de difícil accés i protegits per una murada. Aquest objectiu defensiu planteja nous dubtes per resoldre als arqueòlegs. Per què vivien a un lloc tan inhòspit? La hipòtesi que apunta Antoni Ferrer és que «estarien en un moment de certa inestabilitat social que els empeny a refugiar-se a llocs inaccessibles». D'alguna manera, la pretalaiòtica, que es suposava una època tranquil·la en la història, es desvetlla com una etapa també de conflictes.

«És un lloc fàcil de defensar, per això el devien triar», comenta. Explica que dins cada naveta s'ha descobert una llar de foc , per cuinar, escalfar-se o il·luminar, on han aparegut restes de fauna domèstica com bou, ovella, cabra i porc, com a font d'alimentació, i curiosament cap evidència de productes procedentes de la mar en un assentament costaner. A prop de les llars, s'han documentat banquetes de pedra per seure i a una de les navetes, una pedra de moldre o molí de cereals. En aquesta campanya han fet una troballa ben interessant: una llar de foc a l'exterior d'una de les navetes. «És una de les primeres vegades que es documenta fora del recinte d'habitació». La llar de foc està delimitada amb pedres i l'espai interior el té pavimentat amb lloses de pedra sorrenca. La curiositat és que no han trobat cap resta de fauna. Per tant, quina era la funció d'aquest punt de foc? Una altra pregunta que roman sense resposta a l'espera d'acabar d'estudiar les mostres.

Visita guiada, diumenge
Els arqueòlegs organitzen aquest diumenge una visita guiada per donar a conèixer el jaciment. El punt de trobada serà a les 10 hores, al parking d'entrada a Cala Morell. És la part didàctica del Projecte Entre Illes, que fa possible l'estudi d'aquest jaciment i el de Sa Ferradura, a Manacor, amb el suport del Consell, l'Ajuntament de Ciutadella, l'Ajuntament de Manacor i els Amics del Museu de Manacor.

Lo más visto