Síguenos F Y T I T R

Festival de Música d'Estiu de Maó. Programació amb missatge implícit

Joventuts Musicals organitza cinc actuacions per als mesos de juliol i agost, en una edició que tancarà l'OCIM amb un concert exigent per mostrar el seu potencial

Notes hindús amb l’Amrat Hussain Trio

|

Joventuts Musicals de Maó ja té tancat el programa de l'edició nombre quaranta-tres del seu Festival de Música d'Estiu, una cita en la que continuen amb la seva aposta per obrir-se a sons diferents, però sense deixar de banda les arrels clàssiques, de la mà de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, la qual, després d'actuacions amb tints hindús i propostes contemporànies, tancarà el festival per demostrar a la societat menorquina el seu potencial.

En total seran cinc els concerts que es faran, entre el 14 de juliol i el 12 d'agost, en els mateixos escenaris que ja es van utilitzar l'any passat, el Claustre de Sant Francesc i el Teatre Principal.

El president de l'entitat de Maó, Fèlix Ferrer, explicava ahir que enguany s'ha pogut ampliar a cinc el nombre d'actuacions, gràcies a un petit increment en la subvenció del Consell, que ascendeix a 23.000 euros i que serveix per preparar un festival amb un pressupost de 45.000 euros, gràcies també a les aportacions de l'Ajuntament, l'Institut d'Estudis Baleàrics i les quotes dels socis.

Amb un pressupost de 45.000 euros, Joventuts Musicals ha programat la primera actuació per al 14 de juliol. Serà amb la formació Luz y Norte, que oferirà un repertori amb composicions del segle XVII, entre elles, algunes de les que Lucas Ruiz de Ribayaz va deixar al tractat «Luz y Norte Musical», en què parla del mètode d'arpa i guitarra. Un llibre que com explicà el lutier Alexander Hopkins, «n'hi ha un exemplar a Madrid i un altre a Menorca, que és propietat de la família Vives», i que dóna nom, precisament, al conjunt que encetarà el festival. Així, aprofitant l'avintentesa, en aquest concert es podrà veure aquesta relíquia bibliogràfica.

La segona cita serà amb un grup hindú, l'Amrat Hussain Trio, que correspon a aquesta quota «no clàssica» que els darrers anys ha adoptat el festival. Serà, idò, una mostra de música hindú musulmana, pròpia de la tradició gitana.

Després serà el torn del pianista Iván Martín, qui ja estat a Menorca en diverses ocasions i que, des de que guanyà el concurs permanent de Joventuts Musicals d'Espanya, ha ascendit fins a situar-se com un dels referents espanyols al piano, i també a nivell internacional.

El de Martín serà un concert amb obres de Granados (del que enguany es celebra el centenari de la seva mort), Chopin i Debussy, i que donarà pas a la següent cita del calendari, l'actuació del Meraki Ensemble, un conjunt creat per donar forma a projectes que combinin música i altres disciplines, i que compta amb la menorquina Eura Fortuny entre els seus components.

Per acabar, l'OCIM, amb el violoncel·lista Leonard Elschenbroich com a director. La formació oferirà el Concert per a violoncel en Re Major de Haydn i la segona simfonia de Beethoven. «L'OCIM passa per un moment crític, sobreviu com pot, i aquest concert pretén deixar clar que l'orquestra té molt potencial, amb un programa arriscat, pel que serà una manera de reivindicar-nos davant del públic menorquí», expressà Ferrer.

El president de Joventuts Musicals anuncià, per altra banda, que enguany l'autor del cartell del festival serà obra de Mitico Shiraiva.

Lo más visto