Síguenos F Y T I T R
Sant Jordi 2016

Es Mercadal i Fornells descobreixen la seva història

L’Ajuntament va acollir la presentació, a càrrec de Josep Pons Fraga, dels llibres de Margarita Caules, amb la presència del batle Francesc Ametller i els exbatles Ramon Orfila i Antoni Pons Fuxà | DAVID ARQUIMBAU

|

L'Ajuntament des Mercadal va acollir ahir la presentació de dues novetats editorials -«Can Burdó de Fornells» i «Es Mercadal i els seus consistoris- i una obra reeditada -«Rondalles de s'àvia Guideta»- dels quals és autora Margarita Caules, prolífica investigadora i col·laboradora de «Es Diari». Les tres publicacions han estat impreses als obradors d'Editorial Menorca.

L'acte va comptar amb la presència de l'autora Margarita Caules, el batle Francesc Ametller, els exbatles Antoni Pons Fuxà i  Ramon Orfila i el periodista i editor de MENORCA l «Es Diari», Josep Pons Fraga, a més d'un nombrós públic.

«Can Burdó de Fornells»  és el resultat -va afirmar Pons Fraga- d'una feina de doble naturalesa, històrica i periodística, «fruit de l'interès per defensar i rescatar de l'oblit els fets dels nostres avis i pares, i de l'encesa de la flama de curiositat de l'autora que apaga en beure de l'aigua fresca dels pous i els tresors de notícies antigues que amaguen les hemeroteques». 

Pons Fraga també va assenyalar l'interès per a la història local del llibre «Es Mercadal i els seus consistoris», en el que Margarita Caules ha rescatat per ordre cronològic la composició dels diferents ajuntaments del municipi, a més de passar llista a les primeres autoritats locals dels segles XIX, XX i XXI. Pons Fraga va recalcar la tasca investigadora, la constància i dedicació de Caules, a la que va definir com a «doctora autodidacta laboris causa».

Pons Fraga també va lloar la reedició de «Rondalles de s'àvia Guideta», afirmant que amb aquesta obra «descobrim a l'autèntica Margarita Caules i la seva literatura viva, popular i senzilla, fruit de moltes vivències, trajectòries i febleses humanes que coneix molt bé».

Margarita Caules va expressar la seva satisfacció per haver vist finalment la llum els dos llibres relacionats directament amb es Mercadal, «un municipi amb el que tenc lligams tant amb la línia paterna com amb la materna».

Caules també va subratllar la importància de conèixer la vertadera història de Can Burdó, «una fonda d'un petit poble de pescadors que gràcies a la seva gastronomia ha donat a conèixer els noms de Fornells i Menorca arreu del món. L'autora va defensar el reconeixement a aquesta família i, especialment, a Catalina Caules, la mítica Nina de can Burdó. Finalment, Caules va reivindicar el nom de 'caldera' de llagosta en tost del que s'ha imposat, 'caldereta'.

Lo más visto