Els historiadors del Museu de Menorca tenen molta feina per inventariar i catalogar les més de 2.300 peces de les que consta la col·lecció Flaquer, una recopilació d'objectes i documents que abasten des de l'època pretalaiòtica fins l'era contemporània de l'Illa, i que des del passat divendres romanen a les instal·lacions de l'entitat museística.
Aquest fet ha estat possible gràcies a la cessió en dipòsit que ha fet al Museu Juan Luis Ydoate, nét de Joan Flaquer i Fàbregues, aquest darrer notari de Maó de professió però molt implicat en el món cultural, especialment des del seu vessant d'arqueòleg i numismàtic.
IMPORTÀNCIA DE LA CESSIÓ
De fet, el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, va explicar ahir que es tracta d'una de les «cessions sobre arqueologia de l'Illa més importants que ha rebut el Museu de Menorca en la seva història». De fet, la part més quantiosa d'aquesta col·lecció correspon a l'època prehistòrica menorquina, concretament, la talaiòtica i algunes mostres de la pretalaiòtica. També és destacable el material romà.
La col·lecció numismàtica mereix un comentari a part haguda compte que el llegat de Joan Flaquer conté més de 1.300 monedes, entre les quals es troben d'ibèriques, romanes, islàmiques i espanyoles referides als Áustries i Borbons. En aquesta secció també figuren monedes encunyades a Menorca durant la Guerra Civil i estrangeres, com per exemple, italianes, russes, franceses o otomanes.
A part del fet que la majoria del material procedeix de Menorca, el director insular de Cultura i Educació, Toni Ferrer, destaca la importància de comptar amb fitxes i documentació redactada pel propi Joan Flaquer en la que anotava la data i el lloc on es va trobar cada peça. «Aquesta previsió d'en Flaquer, normal en ell sent arqueòleg, ens ajudarà molt a analitzar el seu llegat i amb açò conèixer més el passat de Menorca», ha afirmat Febrer.
A més de la col·lecció arqueològica i numismàtica, el llegat de Joan Flaquer també inclou un important fons bibliogràfic, el qual serà inventariat properament pel personal tècnic del Museu de Menorca.
Precisament, durant la presentació en roda de premsa d'aquest llegat el propi Miquel Àngel Maria va trobar el títol universitari en Dret de Joan Ramis i Ramis. Es tracta d'un document expedit l'any 1767 en llatí.
Altres joies arqueològiques que figuren en aquest llegat són una daga de bronze fabricada al voltant del 1.500 a.C i quatre ganivets de sílex originaris de principis del segon mil·lenni. També hi ha pectorals de plom, i penjolls bicònics, entre d'altres.