Síguenos F Y T I T R

L’OCIM enceta el seu camí en solitari amb un ajut de 40.000 €

L’Orquestra de Cambra, constituïda en associació el febrer arran de la seva emancipació de Joventuts Musicals de Maó i Ciutadella, inicia una nova etapa plena de reptes i il·lusions

L’OCIM l’integren un mínim d’una vintena de músics, encara que el seu nombre varia entre la dotzena i la quarantena en funció de cada projecte | teatremao.com

|

L'Associació Orquestra de Cambra Illa de Menorca comptarà en el seu primer any de vida amb una subvenció de 40.000 euros que li concedeix el Consell. Un estaló econòmic que servirà per fer front al primer pressupost de l'entitat constituïda el passat mes de febrer després de 19 anys sota la tutela de Joventuts Musicals, i que és de 102.500 euros.

El conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, justificà la subvenció recordant que «a Menorca sempre reivindicam més oportunitats per als joves, perquè no hagin de sortir de l'Illa» per progressar en les seves carreres professionals i «això també ho hem de voler per a l'àmbit de la cultura». És a dir, que «l'OCIM ha de ser un espai perquè els músics es puguin desenvolupar» i, en la mesura del possible, fer passes cap a «la projecció exterior». Un objectiu que enguany ha tingut un primer tast amb la participació de l'OCIM en el concert de Setmana Santa de la Capella Davídica que realitzaren a la Sagrada Família, de Barcelona.

L'OCIM es compromet a realitzar cinc projectes durant aquest 2017. De fet, dos d'ells ja s'han fet, les actuacions amb la Capella i el «Periplus», un projecte social i pedagògic que implicà un quartet de jazz, alumnes de les escoles de música, un grup de músics de l'OCIM i, sobretot, els alumnes dels grups del programa «4 cordes» que es fa al CEIP Antoni Juan, de Maó, amb l'objectiu de fer accessible la música a fillets que normalment no la tenen a l'abast.

Igualment, durant el segon semestre l'OCIM té prevists els dos concerts inclosos en els festivals d'estiu de Joventuts Musicals de Ciutadella (3 d'agost, al Teatre de Ciutadella) i Maó (4 d'agost, al Teatre Principal), amb Francesc Prat en la direcció; la col·laboració amb el Cor de la Catedral de Barcelona per fer l'òpera «Dido i Enees» el 14 d'octubre; i els dos concerts que faran per Cap d'Any.

Nous projectes

La presidenta de l'OCIM, Esther Pons, reconeixia ahir que l'emancipació implicava una millora econòmica, ja que l'orquestra passa de rebre una porció dels ajuts que rebia Joventuts Musicals a percebre-les en exclusiva. I considerava que aquesta independització permet «fer possible l'embranzida dels músics i que siguin ells els que s'autogestionen». Això no implica, en qualsevol cas, cap ruptura amb Joventuts Musicals, ja que són conscients que «ens han ajudat i seguirem col·laborant amb ells», perquè, assegura, «les relacions són molt bones i ens necessitam mutuament».

Maria també considerà que «l'autogestió de l'orquestra permetrà créixer en iniciatives i també facilitarà establir convenis amb altres entitats». I exemples d'això són les col·laboracions amb Francesc Prat o amb el cor barceloní.

A més, com afegí Tolo Genestar, vocal de la junta de l'entitat, «ens agradaria que, amb el temps, poguéssim plantejar una temporada amb concerts mensuals», encara que hi queda molt camí per recórrer.

Actualment, l'OCIM l'integren un mínim d'una vintena de músics, encara que el seu nombre varia entre la dotzena i la quarantena en funció de cada projecte.

Així mateix, des de la directiva de l'OCIM no s'obliden que «l'any que ve celebrarem els vint anys de l'entitat i volem que sigui un any especial». Per això, ja estan planificant un curs per al que es preveuen algunes sorpreses.

Lo más visto