Síguenos F Y T I T R

‘Identitats: Tan enfora, tan a prop', la proposta de Ca n'Oliver per aquest estiu

Acull l'exposició fins al 25 de setembre

L’exposició també conté fotografies que Mónica Fernández ha fet en els seus vitages per Amèrica, Àsia i Àfrica.

|

Una exposició que persegueix generar a l'espectador el sentiment d'unitat a la diversitat humana, amb elements tèxtils, joieria, ornamentacions, quadres i fotografies de diferents cultures, des de Menorca a l'Iran passant per Índia o Etiòpia. Aquest és l'objectiu de la mostra «Identitats: Tan enfora, tan a prop» que el pròxim dissabte, a les 18 hores, s'inaugura al Centre d'Art Ca n'Oliver, de Maó, amb una presentació a càrrec de José Luis Dicenta Ballester, ambaixador espanyol i prolífic diplomàtic en missions humanitàries. Es podrà visitar fins al pròxim 25 de setembre

L'exposició «Identitats: Tan enfora, tan a prop», comissariada per la fotògrafa documental i col·leccionista Mónica Fernández Arco, ha estat organitzada per l'Ajuntament de Maó i el Consell insular, i compta amb la col·laboració del Govern balear.

La mostra artística està formada per diverses peces de la col·lecció etnològica «Més enllà de l'or i de la plata», de la mateixa Mónica Fernández Arco, i de les seves fotografies, a més d'una selecció del fons de la Col·lecció Hernández Sanz-Hernández Mora que mostren elements de la cultura i identitat menorquina.

L'exposició està estructurada en tres espais en què es mostra el folklore menorquí en comparativa amb altres cultures i conté vídeo, aquarel·les, gegantons, bosses de plata, barrets i calçat popular, que són el punt de partida del paral·lelisme intercultural que és desenvolupat a l'espai expositiu principal. El recorregut finalitza en una tercera sala en què el visitant es veurà immers en una experiència audiovisual amb la projecció de més de dues-centes fotografies de tribus i comunitats del món. Així, David Devanagari, un dels compositors de «Africayunis» ha adaptat aquesta cançó per a l'exposició que acompanya el visitant en un itinerari a través de més de dos-cents objectes etnològics, similars a altres que estan presents a museus com el Quai Branly de París o el Metropolitan de Nova York.

Fa trenta anys, el 1992, Mónica Fernández Arco va començar a viatjar pel món i durant aquestes tres dècades ha viatjat una mitjana de set o vuit mesos a l'any, convivint amb tribus i comunitats d'Amèrica, Àsia i Àfrica. Va començar a comprar i col·leccionar joieria, tèxtils, ornaments i fer fotografies dels pobles que anava visitant. «Des del primer moment vaig prendre consciència que les cultures són aparentment molt diferents, a partir de les nostres identitats, però al final tots obeïm a unes necessitats comuns, és igual que siguis catòlic, musulmà, budista o ateu, els humans som humans. La unitat està en la pluralitat», subratlla.

Lo más visto