El batle de Ciutadella, José María de Sintas, va demanar superar el pessimisme per sortir de la crisi en el seu discurs institucional de Sant Antoni. Va fer una crida a «la individualitat, que no a l'individualisme» per rescatar «els valors permanents de la nostra història contemporània». És a dir, exhortà a recuperar «aquella ambició dels nostres avis i rebesavis, que tenien l'afany de sortir de la misèria en les etapes més fosques de la industrialització, en aquella Ciutadella, que va passar del camp a la ciutat gràcies a la seva dedicació a la indústria, primer, i després al sector serveis».
Oferí una intervenció des de la perspectiva municipalista, amb referències a la situació econòmica de la ciutat. «Seguim travessant un desert, enmig d'unes adversitats terribles i d'enorme gravetat. Aquest escenari és el marc de l'equador del nostre mandat municipal». Incidí en que Ciutadella «s'ho està passant molt malament», tant a nivell institucional com a nivell familiar. «Posam, per davant de tot, l'atenció als més desfavorits i als col·lectius més febles» i assenyalà que «no podem donar resposta, per desgràcia, a les demandes ciutadanes que queden en un segon pla».
Apuntà que «tots hem estat posats a prova, administradors i administrats, superant els reptes que vénen imposats en forma de crua austeritat municipal». Segons de Sintas, Ciutadella ha perdut renda, nivells de prosperitat, molta capacitat inversora i il·lusions per aconseguir progrés i benestar. Fins aquí hem arribat, després d'adoptar decisions difícils i moltes vegades incompreses per la ciutadania».
Reactivació
Per al batle, l'economia del poble «no es reactiva mentre la societat es manté abatuda en el desànim. Sortir de la crisi comença per sortir noltros mateixos del pessimisme». De Sintas opinà que «la clau serà la nostra capacitat d'adaptació». Al respecte ressaltà que «s'han fet els deures i estam en el camí correcte per aconseguir el sanejament de les finances públiques». A la vegada que anuncià que «el 2014 serà un any decisiu, i el 2015 serà el resultat determinant dels deures complits per tothom».
Comentà que «si seguim la fulla de ruta marcada, amb un control estricte de la despesa i una reorganització dels ingressos, es podrà donar la important i necessària passa de minvar la pressió fiscal o impositora».
Al respecte, no s'oblidà d'agrair el paper dels ciutadallencs i la implicació dels funcionaris. Durant la seva intervenció, el batle cità a alguns a protagonistes del 2013, com Pilar Benejam, el baríton Joan Pons, Joana Mercadal Mascaró, Frank Muñoz o els desapareguts Nito Bagur i Pau Seguí, «models vius de tenacitat i lluita contra l'adversitat».
Finalitzà prenent com a referent a Sant Antoni, «el nostre patró, que va acabar convertit en un expert a l'hora de viure amb austeritat, enmig d'un desert terrible».
Xerrada, Terron Ponce
La conferència de Sant Antoni, que ahir va oferir a Ciutadella el doctor en Història, José Luis Terrón Ponce, va resultar una reflexió distesa, però amb rigor històric, sobre la identitat dels menorquins.