Síguenos F Y T I T R
Sant Bartomeu 2015

Ferreries balla amb el so del record

El grup folklòric Aires des Barranc d'Algendar reviu en el pregó els 70 anys de feina per mantenir viva la identitat del poble

Els 27 integrants del grup i el record dels fundadors van ser el protagonistes del pregó, el preludi de les festes que s’enceten avui. | Josep Bagur Gomila

|

Amb els passos de la «Jota de Ferreries», i després de la benvinguda del batle, Josep Carreres, el grup folklòric Aires des Barranc d'Algendar encetà el pregó de les festes de Sant Bartomeu. La formació emocionà a la multitud que omplia el Pla de l'Església amb el balls i la música popular, amb els records i les vivències narrades i projectades a través de la pantalla gegant d'un grup que celebra 70 anys de feina per mantenir viva la cultura popular del poble.

En la primera part del pregó, Llorenç Barber Pons, el president, va ser l'encarregat d'evocar els inicis del grup que fundaren el 1945 les dues famílies pageses des Canaló i Sobrevell. Va ser la part d'homenatge als pioners, els sonadors Pepe Camps Martí (En Pepe des Canaló), Joan Pons (Es Conco en Roig) i Pepe Janer Villalonga (En Pepe de Son Abatzer) i de balladores com Margarita Barber (Na Margarita des Canaló), Caterin de Son Pruna i Isabel Mercadal, entre d'altres. Es projectà un vídeo amb les entrevistes a Margarita des Canaló i a Isabel Mercadal, on explicaren els seus records sobre les arrels del ball i la música popular de Ferreries, i com els pagesos es desplaçaven en carruatge al poble per mostrar a ballar.

A continuació, a l'escenari el grup va fer una demostració dels passos barranquers, els que ballaven els antics habitants del Barranc d'Algendar. Així s'encetà la segona part del pregó, conduïda per Margarita Allès i Maria Jesús Taltavull, amb la narració dels viatges del grup, anècdotes i les actuacions més especials d'aquests 70 anys. Àngela i Margarita Pons van ser les presentadores de la tercera part de l'acte, amb el paper del grup folklòric en les festes de Sant Bartomeu. Va ser quan el grup interpretà el «Ball des Jaleo», creat en els anys 80, i protagonitzà «Sa dansa des pastor», el ball que fins el 1993 es ballava en la Missa de Caixers.

Lo más visto