Síguenos F Y T I T R

"La gent necessita bellesa al seu costat"

Pilar Perdices va mostrar una gran alegria i agraïment per la recepció tant de la seva persona com de la seva obra

Llucia Pons Maó
"Estic en un somni, en un núvol, la meva obra és vostra". Així de feliç i entregada es va mostrar ahir Pilar Perdices Sintes a l'Ateneu de Maó. Aquesta artista catalana d'arrels menorquines va ser descoberta fa un parell d'anys per Miquel Àngel Limón. L'interès que provocà l'obra pictòrica de la pintora va estendre's d'immediat i la iniciativa de recuperar aquesta menorquina de naixement va interessar l'Ateneu de Maó, l'Ajuntament i el Consell insular. Des de llavors s'ha treballat per tal de portar-la de nou a Menorca i amb ella una retrospectiva de la seva obra, que ha estat estudiada per Miquel Pons i que es publicarà en un catàleg que acompanyarà l'exposició.

Pilar Perdices Sintes, de mare maonesa, va néixer a Maó, però prest va marxar. A Barcelona de joveneta va descobrir el gust pel dibuix i la pintura, que no abandonaria mai. Es llicencia en Belles Arts i exerceix com a professora, arribant a ser catedràtica numerària de Batxillerat. La seva trajectòria artística es veu marcada per circumstàncies de la seva vida que la portaran a forjar una pintura molt personal. La seva obra és ella mateixa. La base tècnica i acadèmica li han permès alliberar-se i la pintura es converteix per a ella en la seva font de supervivència. "La gent necessita l'art i no se n'adonen que vivim d'esquena a aquestes coses per quedar-nos en el que és pràctic. La pintura, com l'escultura o l'arquitectura, és important. La cultura ha d'anar endavant".
Com molts artistes es resisteix a encasellar-se; "no som abstracte, el que faig és una abstracció". Perdices pinta el que la rodeja, "el que m'ha frapat a la vida, el que m'ha fet mal", i ha arribat a un punt on el patiment és ja part del passat i la seva obra és més madura i coherent, pròpia d'una trajectòria autèntica a la qual ha arribat amb el pas del anys. "Encara m'heu arreplegat que tinc força", va dir ahir Perdices, i és que asseguren els que l'han vista que pinta amb una energia digna d'admirar als seus 77 anys.

Josep Bagur comissaria l'exposició que es mostrarà al Claustre del Carme a partir de dimecres i és una persona molt propera a Pilar Perdices. Bagur ha treballat, juntament amb Miquel Pons, per endreçar el currículum de la pintora que mostra el seu bagatge amb exposicions, premis i reconeixements importants. A més 19 dels seus gravats es mostraran a l'Ateneu de Maó a partir de dilluns quan Pilar Perdices oferirà una conferència a les 20.30 hores. La retrospectiva mostrarà l'obra de Pilar Perdices Sintes al llarg de tota la seva trajectòria. Des dels seus quadres figuratius de l'inici a la seva pintura d'èxit dels anys 70. També la que Pilar va realitzar i va haver de mostrar fora de Barcelona durant uns anys en què no exposava en galeries de la capital. I els seus grans cartrons, les presons, com titula, o les miniatures; en fi, una obra diversa i extensa que mostra com es forja una obra fins ara desconeguda a la seva illa natal. "Ha estat una història preciosa, alguna cosa m'ha tornat a l'Illa i estic molt contenta".

Lo más visto