autofitxa
Em dic Martina, som des Castell encara que fa 32 anys que visc a Alaior. Vaig néixer dia 29 d'agost de s'any de sa neu, és a dir, el 1956. Estic casada amb en Pere i tenim un fill, en Pau, que està estudiant violí al Liceu de Barcelona. Som professora de cant. La música és la meva gran afició però també m'encanten les labors. Som mestra del cor Illa de Menorca i enguany celebrem el desè aniversari. Diumenge dia 21 oferim un concert en el Teatre Principal de Maó.
On trobem els inicis de la seva passió pel món de la música?
Aquesta passió em ve de ben petita. De joveneta ja cantava amb el cor de la parròquia. Però la música més en serio em va arribar quan em vaig casar. Vaig anar al conservatori que, en aquell moment es deia Acadèmia de Santa Cecília. Vaig passar per cada seu del conservatori i a veure si també veig el canvi al nou conservatori. Quan vaig començar va ser amb piano però a jo m'agradava el cant. Na Marlen Coll em va dir que a Palma hi havia una professora de cant i ho vaig provar. Era una gran mezzo, na Sylvia Corbacho, i em va acollir a casa seva. Anava a Palma tres dies a la setmana i així vaig fer la carrera. Després vaig anar a Barcelona i vaig aprendre amb na Myriam Alió. Vaig obtenir la plaça de mestre de cant al conservatori on hi he fet molts d'anys.
I la música l'apassiona, no és així?
M'apassiona moltíssim però també t'absorbeix molt de temps perquè prepares classes, concerts, d'aquí que també m'agradi fer coses totalment diferents com poden ser les labors.
La seva carrera no només s'ha centrat en l'ensenyança. Vostè ha estat una gran soprano a Menorca.
Des de fa deu anys que som mestre del Cor Illa de Menorca, n'Antoni Pons n'és el director. Jo diria que la filosofia del cor és donar pas i cabuda a la gent de l'Illa apassionada de la música. Vam tenir un grup amb na Marlén Coll, na Marga Tudurí i n'Antoni Borràs. També he actuat amb Póker de Dames juntament amb na Maria Camps, na Marga Tudurí i na Rafaela Cantallops. He fet homenatges al mestre Galmés, concerts pel càncer i durant molts anys també vaig cantar amb el Deixem lo Dol a Alaior. També vaig ser membre fundadora de la Coral de Sant Antoni.
I un dels grans èxits va ser cantar amb el grup Traginada, no és així?
Traginada ho és tot. Quan va néixer el grup ja s'ensumava la llibertat i en els concerts arreplegaven centenars de persones. En un principi va començar en broma ja que fèiem muntatges poètics on hi participaven poetes, pintors i músics. Els poetes com en Pere el meu home recitaven, els pintors mostraven les seves obres i noltros cantàvem. Jo diria que Traginada va fer una gran feina perquè fins llavors tot s'havia de cantar en castellà, tot estava prohibit. Noltros anàvem a veure donetes grans i eren elles qui ens cantaven les cançons tradicionals. Vam fer un gran treball de recerca per tal que la cultura perdurés.
En què consistirà aquest concert del desè aniversari del Cor Illa de Menorca?
Serà diumenge dia 21 a les 19.30 hores al Teatre Principal i actuarà el cor amb unes seixanta persones a més d'una orquestra de 30 músics formats per professors del conservatori i alumnes ja avantatjats, i veus solistes que seran Maria Camps, José Maria Olives, Jaume Olives, Elena Carreras i Jaume Gelabert. Abordarem obres com Nabucco, Aída, L'Elisir, Lucia de Lammermoor, La Traviata i Mascagni, entre altres. Serem prop d'un centenar.