La finca pública de Montefí comença a oferir una imatge més cuidada després de les feines impulsades pel Consell per preparar el recinte talaiòtic per a la visita pública. En els darrers mesos, s'han intensificat les feines de neteja de vegetació de la zona, a través d'una brigada del SOIB, i s'han adequat les parets seques i les mitgeres a través d'un programa d'inserció laboral que ha impartit la mestra paredadora Federica Mahieu.
Durant sis mesos, deu alumnes (nou homes i una dona) s'han dedicat a aprendre l'ofici de paredar amb classes teòriques a Sa Roqueta i classes pràctiques al terreny de la finca pública. L'acció formativa ha costat 96.000 euros i ha estat finançada pel Govern estatal i el Consell. Els alumnes, que són desocupats, han rebut una beca d'assistència mensual de 396 euros mentre s'han format. El president del Consell, Marc Pons, lliurà ahir la certificació als paredadors diplomats, que permetrà que puguin trobar una feina en el sector de la construcció o del camp.
Les persones participants en aquest programa, que havien estat inscrites al SOIB com a sol·licitants d'ocupació, han rebut a canvi de la beca un total de 168 hores de formació professional per a l'ocupació; 115 hores d'orientació laboral, seguretat i salut en el treball; i 297 hores de pràctiques professionals.
El curs va començar el 15 d'octubre i es va cloure ahir, amb la presència de Marc Pons, acompanyat per la directora insular de Treball i Formació, Sandra Méndez, i la coordinadora del programa, Núria Mercadal. El president del Consell va comprovar de primera mà el treball realitzat per l'equip de paredadors i la professora que ha permès aixecar els enderrossalls, refer les cantonades de les tanques del recinte, la restitució de les mitgeres i la creació d'una de nova que delimitarà el perímetre de la finca pública. No obstant, quedarà pendent acabar, en una nova fase, el tram final d'una de les mitgeres de nova creació. Pons destacà que amb aquest programa es cercava millorar la qualificació professional de les persones beneficiàries i contribuir a incrementar les seves oportunitats d'integració laboral en l'àmbit de la construcció de paret seca, un ofici tradicional arrelat a la cultura menorquina, tenint en compte que a Menorca n'hi ha construïdes uns 10.000 quilòmetres. El Consell no descarta impulsar noves accions formatives per recuperar Montefí mentre es formen nous treballadors.