Devien ser prop de la una quan l'amo de Binicanó digué: "Ara ho deuen ser ells!" I sí que ho eren. Els caixers pagesos de Migjorn i Tramuntana, Toni Salord i Pau Bosch, acompanyats pel fabioler, Sebastià Salort, arribaven al lloc de Pedro Marquès.
"Bon dia. Venim en nom del caixer senyor per convidar-vos a participar a ses festes de Sant Joan", avançà l'algutzil municipal en arribar davant la porxada on esperava qui fou caixer pagès el bienni 2006-07. "Ells són els caixers pagesos, en Toni i en Pau", afegí mentre l'amfitrió de la casa els convidava a passar.
Enguany, de Binicanó sortiran dos cavallers, en Pedro i el seu fill Biel, de 19 anys, però no així el primogènit de l'amo, en Pere, qui fou Homo des Be fa quatre anys, quan son pare, com a caixer pagès de Tramuntana, va posar el be el primer any del bienni.
Asseguts davall les voltes, a l'ombra, el fabioler inicià l'inscripció de l'amo i el fill d'aquest. Les tandes, els cavalls que traurà cadascú, l'edat dels exemplars, si són del lloc propi o d'un altre. Són qüestions que Salort deixa reflexades sobre el paper, per tal de tenir la màxima informació sobre la qualcada que es formarà cada un dels dos dies de festa.
Finalitzat el procediment protocol·lari, l'amo, satisfet per figurar ja al llistat de cavallers, oferí als convidats quelcom per beure per alleugerir la calor del dia assolellat. Una jornada que, com les dues precedents, s'allargà fins prop de les nou del vespre. "Salut!, per molts anys!", brindaren tots junts amb els ginets enlaire.
Era moment d'alegria, pensant tots en què el dia ja arriba. Un dia, el 23 de juny, en que tots, caixers i cavallers, muntaran els seus equins per continuar una tradició que perdura des que es constituí l'obreria de Sant Joan Baptista, a principis del segle XIV.