Autofitxa
Som n'Aleix Riera Alonso. Vaig néixer a Fornells l'any 1953. Som fill i nét de pescadors. Estic casat amb na Rosa Pallas i tenim tres fills, Marc, Mariona i Oriol. A tots tres els agrada molt la mar. Jo em dedic a la pesca des que tenia 14 anys i m'agrada molt el meu ofici.
Com va l'estiu a Fornells pels pescadors? Van bé les vendes de llagosta?
Jo crec que va bé. Com cada any al maig i principis de juny hi ha nervis... que si la llagosta no surt, però açò no és d'ara, és de tota la vida i després arriba l'agost i tot són presses i se dispara la demanda. Aquí feim un preu a principi de temporada i el mantenim, a Ciutadella i a Maó als pescadors els han baixat bastant el preu... ara estem mantenint converses per aconseguir una marca de qualitat per la llagosta d'aquí. La llagosta és un producte que a Fornells, i a tota Menorca, s'ha creat una fama, té un valor adquisitiu alt i s'ha de garantir la seva autenticitat, no es pot enganar la gent.
Quina és la funció de la Confraria?
Tot ha canviat molt en els darrers anys, ara és un pont entre el professional i l'Administració, principalment ara la feina és burocràtica. Antigament la Confraria deixava doblers als pescadors que no podien passar l'hivern per problemes econòmics, o si no podien fer front a una malaltia, era un sustent econòmic. Ara no té res a veure, és una gestoria, tot són papers i papers.
Quants pescadors hi ha a Fornells actualment?
Som catorze pescadors, no està malament. Anam tot sols a la barca, a l'estiu tal vegada convindria a alguns agafar gent, però a l'hivern no et compensa. Tots aquests oficis t'han d'agradar i es necessita un aprenentatge que costa, ja d'entrada s'ha de tenir la competència marinera.
L'horari també és un altre punt a considerar; com els pagesos, els pescadors feim feina amb la llum solar i en funció del temps també, si hi ha tempesta no sortim. A més a l'estiu no tenim ni dissabtes ni diumenges lliures, però després durant la setmana t'ho pots anar combinant. En general duim una bona vida, jo n'estic content.
Quins són els límits de pesca de la seva Confraria?
Des de Favàritx fins a cala en Calderer. Anar a pescar molt enfora avui en dia no compensa perquè et trobes altres barques. Procures moure't per les zones que ton pare te va ensenyar i per aquelles que saps on hi haurà peix gràcies a les noves tecnologies, com el GPS.
Quin tipus de pesca realitza vostè?
De tot tipus. Jo tenc una barca que té trenta-cinc anys i és de llenya. La van fer fer dos fornellers a un mestre d'aixa de Ciutadella i jo els la vaig comprar. La barca es diu "Baldritja" i fa 9,65 metres, és de proa llançada i jo faig tot el possible per conservar-la en bon estat, la revisen una vegada l'any.