Autofitxa
El meu nom és Margarita Campins Pons. Som mestra. Durant alguns cursos estic en comissió de serveis i faig feina de secretària en el Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca. Treballar en l'àmbit educatiu des d'una altra perspectiva t'enriqueix i aprens.
Què és el Moviment de Renovació Pedagògica?
El Moviment de Renovació Pedagògica és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l'any 1984. Està formada bàsicament per mestres i professorat de les diferents etapes educatives. Actualment comptam amb 200 socis. La idea va sorgir d'un grup de mestres del STEM (Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament a Menorca) que intentaven donar resposta a qüestions més amples i generals del sistema educatiu, més enllà de les reivindicacions laborals.
Amb quins objectius es va fundar?
Les bases de l'ideari del Moviment a la seva fundació eren la defensa d'una escola pública, gratuïta, democràtica, participativa, integradora, aconfessional, activa, arrelada al medi, educadora per la pau i crítica. També defensava que la llengua base de l'ensenyament era la llengua catalana. Algunes d'aquestes premisses actualment ja estan totalment normalitzades però llavors no hi estaven. El MRPM en aquell moment va contribuir de manera notable a obrir i a fer camí en la reivindicació d'aquestes idees.
Quines són les principals tasques que duen a terme?
La principal és l'organització de l'Escola d'Estiu per a Ensenyants com a activitat de formació del professorat.
Durant l'hivern també organitzam algun curs de formació, conferències, fem una revista... Alhora duim a terme algun projecte d'investigació educativa, d'innovació o d'elaboració de nous materials. Participam en altres òrgans de caràcter educatiu com és el Consell Escolar de Menorca, el Consell Escolar de les Illes Balears, en els Consells Escolars Municipals de diferents pobles, en el Consell Social de la Llengua, a l'Observatori de la Infància i la Família, en el Fòrum de ONG de Menorca, etc. A nivell estatal assistim a les trobades de la Confederació de MRP.
Amb el temps, el MRPM ha diversificat i ha estès les seves activitats sortint del marc estrictament escolar per abastar tasques educatives més generals. El caràcter comunitari i de treball en xarxa que fa falta avui a l'educació així ho demana. Tanmateix, falten persones que vulguin col·laborar en aquestes feines.
Després de 26 anys d'existència, quins són els seus reptes?
Implicar nous mestres joves que reorientessin el funcionament i la dinàmica de l'entitat i sobretot que estiressin nous voluntaris per abastar els diferents fronts de treball que tenim encetats. S'hauria de donar el relleu generacional. Al llarg de tots aquests anys són molts els docents que de manera desinteressada hi han dedicat esforços i temps per tirar endavant l'entitat, però com a totes les entitats, és necessari nodrir-se d'idees i plantejaments nous.
L'Escola d'Estiu per a Ensenyants segueix despertant gran interès.
Sí, efectivament. Enguany s'ha complert la XXXIII edició i pel nombre de participants veiem que és una activitat que segueix despertant interès, encara que actualment la part de formació del professorat està ben coberta pels Centres de Professorat de Menorca. Tanmateix, quan s'organitza alguna conferència de caràcter educatiu, unes jornades, es presenta un llibre o material interessant, la resposta del professorat sol ser també molt positiva.