Síguenos F Y T I T R

"L'arribada de les relíquies de Sant Esteve inicià el conflicte entre cristians i jueus"

La doctora Maria del Mar Marcos Sánchez inaugurà anit les Jornades de Recerca Històrica que la "Martí i Bella" organitza a Ciutadella per rescatar de l'oblit el llegat de la Menorca paleocristiana

Acte. Alberto Coll agraí el suport per al patrimoni del conseller Joan Lluís Torres en el càrrec que no tornarà a ocupar - Gemma Andreu

| Ciutadella |

Les VIII Jornades de Recerca Històrica de Menorca arrencaren ahir amb el repte de recuperar de l'oblit la cultura i societat en què va viure el bisbe Sever, tenint en compte que Menorca és un referent de l'època paleocristiana per disposar de documents, fonts i vestigis arqueològics excepcionals. Per dimensionar la transcendència del llegat paleocristià menorquí, només a l'Illa hi ha el mateix nombre de basíliques paleocristianes que a Catalunya.

La doctora Maria del Mar Marcos Sánchez, especialista en Història Antiga i professora de la Universitat de Cantàbria, oferí anit la ponència inaugural de les jornades que organitza la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella baix el lema "Menorca paleocristiana. El darrer llegat de Roma".

La conferenciant aportà dades reveladores sobre el viatge que feren les relíquies de Sant Esteve des de Palestina a Menorca i les conseqüències religioses, socials i polítiques que se'n derivaren a l'Illa. La Carta Encíclica del bisbe Sever és el testimoni de que les relíquies del màrtir arribaren a Menorca i que van ser dipositades per Orosi a Maó. "L'arribada de les restes de Sant Esteve l'any 418 provocà l'esclat del conflicte entre els cristians i jueus menorquins, entre els quals fins el moment hi havia hagut una convivència pacífica". Segons explicà, els jueus eren majoria a la ciutat de Maó i tenien el control econòmic i polític. Amb el conflicte, els jueus es van veure obligats a convertir-se al cristianisme, en cas contrari haurien hagut d'abandonar l'Illa.

En conseqüència, la Carta del bisbe Sever esdevé la primera cita de l'arribada de les relíquies de Sant Esteve a Occident, tres anys després (415 D.C.) en què la tomba del màrtir va ser descoberta a Palestina. Segons la professora, Orosi va complir amb l'encàrrec de transportar a Menorca "la pols de carn i nervis de Sant Esteve i ossos pigmentats i perfumats". Tot i la transcèndència de l'arribada de les restes del màrtir, no hi ha memòria de què va passar després amb les relíquies arribades a l'Illa, com tampoc vestigis.

La troballa de les restes de Sant Esteve a Palestina va tenir lloc l'any 415, coincidint amb un concili en el qual el pelagianisme pugnava per imposar-se. Segons la professora, va ser un nou corrent dins els cristianisme que defensava que els homes eren responsables de la seva salvació. La descoberta de les restes del màrtir i la implantació d'aquest nou corrent va propiciar la difusió del culte a Sant Esteve i una espectacular expansió de les seves relíquies, que originaren nous centres de prestigi i poder espiritual en el món cristià.

Abans de la ponència de la professora, les Jornades de Recerca Històrica de Menorca comptaren amb valuoses aportacions a través de les comunicacions de María José León sobre la troballa del mosaic al carrer del Socors, la intervenció d'urgència per a recuperar-lo, a càrrec de Lina Torres i Francesc Isbert Vaquer, i sobre les monedes romanes baix imperials del Museu de Menorca, que oferí Octavi Pons Machado.

El mosaic trobat al carrer del Socors s'exposarà a Can Saura
Les Jornades de Recerca Històrica de Menorca arriben aquest cap de setmana a la vuitena edició gràcies al patrocini de l'Ajuntament de Ciutadella i del Consell. Una col·laboració que ressaltà el president de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, Alberto Coll, en l'acte d'inauguració que acollí el Cercle Artístic. Coll va tenir paraules d'agraïment pel conselller insular de Patrimoni, Joan Lluís Torres, després de l'anunci de que no tornarà a optar al càrrec. I posà l'exemple del suport rebut en propostes plantejades per l'entitat com l'adquisició del jaciment de Montefí, la restauració del recinte islàmic de Santa Àgueda i la protecció del conjunt modernista de la Farmàcia Llabrés. Per la seva banda, el conseller respongué amb un elogi "per totes les persones que es dediquen a la cultura de Menorca". La regidora de Cultura, Maite Salord, protagonitzà la bona notícia de la nit quan anuncià que el mosaic d'època romana descobert al carrer del Socors serà restaurat i exposat al futur Museu de Ciutat de Can Saura.

Lo más visto