Síguenos F Y T I T R

Una col·lecció arqueològica del segle IX i VIII a.C.

Umbert Ferrer dóna al Consell un centenar de peces talaiòtiques

peces. La col·lecció d’Umbert Ferrer inclou objectes amb què s’enterràven els morts - b.g.c.

| Maó |

Umbert Ferrer ha donat al Consell una ampla col·lecció arqueològica que data dels segles IX i VIII a.C. formada en la seva majoria per restes d'un jaciment funerari de l'època talaiòtica.

Les peces es van trobar el 1915 al lloc de Binigurdó, as Mercadal. La recerca de sauló per construir una caseta d'eines a l'hort de la finca va permetre la troballa de restes humanes en una cova plena de grans roques en descomposició. No es coneix el lloc exacte però podria ser el jaciment anomenat es Canyar, inclòs a la carta arqueològica des Mercadal elaborada per Josep Mascaró Pasarius.

La presència de restes humanes d'adults i infants i la tipologia dels objectes que els acompanyaven, indiquen que el lloc on es van trobar seria un jaciment funerari, mentre que l'anàlisi de l'aixovar indicaria que es tractava d'una cova d'enterraments de l'època talaiòtica. La tècnica del departament de Servei de Patrimoni Històric del Consell, Joana Gual, va destacar "el gran valor" d'algunes de les peces de la col·lecció perquè fins aleshores són desconegudes, alhora que va explicar que entre els objectes donats per Umbert Ferrer també hi ha algunes ceràmiques romanes.

Els objectes més antics de la col·lecció són les denes de faiença i bronze, rodetes solars, banyes de bou, braçalets, espirals i una agulla de cabell. Però la presència de vasos de ceràmica fets a mà, ganivets de ferro o denes de pasta vítria indiquen que la cova va seguir funcionant com a tomba fins els segles VI i V a.C.
antiguitat

Les peces més significatives de la col·lecció d'Umbert Ferrer, en paraules de Joana Gual, són un ganivet de bronze amb mànec d'os i fulla triangular. "És excepcional perquè és l'únic que conserva el mànec encastat", va subratllar. Entre les restes també hi ha rodetes solars, objectes ornamentals representatius d'un culte molt estès a la primera Edat del Ferro a Centreeuropa i poc abundants en els aixovars de Menorca. Agulles d'os per a cabell i cranis trepanats d'adults joves masculins completen una col·lecció de més de cent peces.

Lo más visto