Síguenos F Y T I T R

La crisi i la meteorologia, amenaces per a la jornada més literària de l'any

Quatre municipis de Menorca celebren avui la Diada de Sant Jordi i les paradetes de llibres surten al carrer amb una oferta molt variada i sense un clar títol aspirant a ser l'obra més venuda del dia

Fillets i adults s’atraquen a les llibreries durant aquesta jornada, en que els llibres i les roses esdevenen clars protagonistes - Arxiu

| Ciutadella |

Alguns punts de Menorca s'han avançat enguany a la celebració de Sant Jordi, la Festa del Llibre, i permeten ja apuntar alguns dels trets que poden definir el dia més literari de tot l'any. D'entrada, cal destacar que enguany no hi ha hagut cap llibre que liderés de manera clara els populars rànquings de vendes que es fan en aquestes jornades. Enguany no hi havia cap trilogia d'Stieg Larsson, ni cap fenomen literari de caire juvenil, i per tant, la varietat de criteris dels lectors ha estat molt diversa.

La darrera obra de Pau Faner, "Les bodes del diable", s'apunta de totes maneres com un dels grans referents d'aquesta jornada, com a mínim a Menorca. L'autor ciutadellenc ha apostat per la seva novel·la més extensa, un còctel d'aventures, amor i història que el duen a conquerir un terreny que fins ara no havia trepitjat. De moment, l'acollida del públic menorquí és bona. Juntament amb la novetat de Pau Faner, un altre autor menorquí ha estrenat no fa massa obra. Es tracta del ferrerienc Joan Pons, que amb el títol "Gossos de pluja" pretén fer-se un forat també entre els lectors de l'Illa.

Lluny dels escriptors illencs, Sant Jordi és sempre una diada propicia per als autors dels best-sellers mundials. I en aquest apartat, hi ha un nom que darrerament no falla mai: Ken Follet. L'autor de l'etern "Els pilars de la terra" aporta enguany una altra novel·la de pes, "La caiguda dels gegants", el que s'anuncia com la primera part d'una trilogia ambiciosa i ambientada en un espai històric molt més proper que en ocasions anteriors.

Fins ara, Follet també ha tingut una bona acollida als municipis menorquins que avançaren una setmana la celebració de la Diada del Llibre. Juntament amb aquest autor internacional, una altra de les obres que ha cridat l'atenció dels menorquins ha estat l'obra d'un francès, veterà de la Segona Guerra Mundial, que crida a la mobilització ciutadana amb el seu llibre "Indignau-vos". Stephane Hessel ha conquerit el cor del públic, sobretot el més jove, amb aquesta incitació a l'inconformisme.

Sant Jordi, però, és un dia que pot arribar ple de sorpreses. Les obres menorquines, a més de les de Faner o Pons, sempre tenen una bona acollida, i Josep Maria Quintana, Esperança Camps o Ponç Pons sempre són ben acollits pels prestatges dels menorquins. I evidentment, la literatura infantil també gaudeix de molta demanda en el dia de l'any en què més llibres es venen. En aquest cas, la varietat és encara major. Les aventures del Capità Calçotets, les històries de Gerónimo Stilton o les novel·les per a adolescents són producte d'obligada oferta per part de les llibreries que aquests dies planten les seves paradetes al carrer per escampar l'esperit de Sant Jordi.

Enguany, la Diada ve marcada per dos factors. Un, la que sembla perenne crisi econòmica, que ja la passada setmana es feu notar a les parades que sortiren al carrer i reduí les vendes. L'altra, la meteorologia. Els pronòstics per aquests dies no són gens bons, i s'anuncia pluja. Caldrà veure si aquesta vegada els homes del temps encerten i l'aigua esdevé protagonista el dia en què ho hauria de ser la literatura.

Un dia com avui és també motiu per a la celebració de molts actes paral·lels, com l'entrega de premis literaris, maratons i activitats diverses. Més que el dia de la literatura, Sant Jordi ha esdevingut ja una jornada cultural que se segueix amb passió per part dels menorquins.

Lo más visto