Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Els observadors de camp som necessaris, tot i els satèl·lits"

Miquel Pons Olives, aficionat a la meteorologia i observador d'AEMET

| Maó |

Autofitxa
Som de nom Miquel Pons Olives, vaig néixer a Sant Lluís el 23 de març de 1968 i tenc una filla de 8 anys. Som funcionari d'administració general en el Departament de Turisme del Consell insular i he començat estudis de Ciències Polítiques. Cada dia faig esport (natació i pàdel), m'agrada la jardineria i escoltar música i som aficionat a la meteorologia cadascun dels 365 dies de l'any.

Con es va aficionar a la meteorologia ?
Per l'ambient familiar. Mon pare, Guillermo Pons Coll, va ser responsable de l'estació B-801 Sant Lluís des de 1969 fins el gener d'enguany, en que es va morir. Havia agafat el relleu de mans del seu pare Francisco Pons Pons, que va crear l'estació pluviomètrica el 1918. Entre 1973 i 2006 va ser una estació termopluviomètrica. Actualment, una tia materna és la responsable de l'estació que forma part de la xarxa de l'Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) .

Vostè és el creador i responsable de l'estació pluviomètrica B-806, ubicada a Binissafúller?
Sí, vaig proposar al director del Centre Meteorològic Territorial a Balears de l'AEMET, Agustí Jansà, posar en marxa una estació a la costa sud de Sant Lluís, ho va acceptar i està operativa des de gener de 2004.

Quina és la feina d'un observador de l'AEMET?
Cada matí, entre les 7.30 i les 8 hores, s'han d'agafar les dades de la pluja (pluviòmetre), la direcció del vent (penell) i la humitat (higròmetre), a més també ho faig de les temperatures màximes i mínimes. Llavores s'apunten les dades en una fitxa oficial, a la que afegim els dies de pluja, neu, pedra, tempesta, boira, banyadura i gelada. La fitxa es tramet cada mes a AEMET a Palma i la informació serveix per estudiar el clima.
Resulta curiosa la seva labor manual, comptant amb aparells tècnics i els satèl·lits?
La xarxa de col·laboradors és important, tot i els satèl·lits i els centres regionals. Nosaltres som observadors de camp.

Quina és la dada més espectacular que ha recollit en aquests anys?
Sense cap dubte els 136,3 litres per metre quadrats de pluja que van caure el 27 de novembre de 2010. Va ser un dia que no va fer vent ni tempesta, va ploure tot el dia. També és pot destacar la neu que va caure i va cobrir en terra l'11 de febrer de 2010, tenint en compte que l'estació està a uns 400 metres de la costa i a una alçada de 20 metres del nivell de la mar. I un capvespre a la tardor de l'any passat van passar dos o tres caps de fibló damunt la mar.

Manté relació amb altres observadors?
Sí, cada any assistesc a Palma al Dia Mundial de la Meteorologia, on és important el contacte amb altres col·laboradors i amb els professionals d'AEMET.

Vol afegir alguna cosa més?
A través d'AEMET col·laboram amb un projecte de la Universitat de Cantabria sobre el radó, un gas radioactiu natural, per mesurar la seva presència als habitatges.

Lo más visto