El catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Antoni Petrus, fou ahir l'encarregat de pronunciar la ponència de l'acte institucional de la Diada d'Alaior per commemorar la Fundació del poble fa ara 707 anys.
El prestigiós analista de moviments juvenils i de l'estructura social contemporània i autor de nombrosos articles en publicacions especialitzades va defensar un discurs carregat de pedagogia i de reflexions entorn a la participació ciutadana en els afers polítics del municipi.
Amb una oratòria perfectament enllaçada, el catedràtic inicià la locució advertint als ciutadans que tenen el dret i l'obligació d'estar informats de tot allò què els envolta i per aconseguir-ho és necessària la participació. Reflexionà que avui dia la ciutadania s'immiscueix poc en la vida dels municipis. Per a Petrus, aquelles persones amb una certa edat "han conegut la solidaritat comunitària, referit a l'ajuda dels uns als altres, mentre que les generacions actuals han crescut en un entorn de solidaritat administrativa on és l'Estat qui s'encarrega dels altres". En aquest aspecte, Petrus considera que tot i les llibertats actuals, "tenim molts analfabets socials perquè no hem après a ser participatius".
Aquest prestigiós analista recordà les paraules d'Albert Camus qui deia que "tot allò que he après del comportament de les persones ho he après jugant a futbol" així com les reflexions de Chillida qui puntualitzava que "sóc escultor perquè fent de porter me'n vaig adonar què era l'espai i el volum". És a partir d'aquí que Petrus emfatitzà que no hi ha cap altre fenomen amb tanta força socialitzadora com l'esport. "Fer esport és com llaurar el cervell", puntualitzà. En aquest sentit, va fer una pinzellada a la importància d'estar sans "símbol d'estar equilibrats, tenir bones relacions socials i viure en comunitat". Va tancar la retòrica aconsellant als ciutadans que parlin almenys amb cinc persones cada dia i una bona forma per aconseguir-ho és fent esport.