Síguenos F Y T I T R

El somni satisfet d'una coral catalana

L'Ars Rei Choralis interpreta el Rèquiem de Fauré a Santa Maria i a la Catedral

| Maó |

La formació Ars Rei Choralis complirà demà una de les seves il·lusions musicals. Per al cor que dirigeix Emilio de la Linde és tot un luxe poder interpretar el "Rèquiem op.48" de Gabriel de Fauré (1845-1924) sota l'acompanyament del "fantàstic orgue de Santa Maria de Maó, un instrument històric que es situa entre els millors d'Espanya", comenten.

La seva actuació aquest dissabte a la Catedral de Menorca (20.30 hores), organitzada per Joventuts Musicals de Ciutadella, fou escollida com a una oportunitat pel director de la formació i per la coordinadora de la mateixa, Adriana Mazzara, per contactar amb el prevere Josep Manguán i exposar-li les seves inquietuds per oferir un concert a l'Església de Santa Maria. L'esdeveniment tindrà lloc demà a partir de les 20.30 hores, amb un preu d'entrada de cinc euros.

L'Ars Rei Choralis és la formació d'adults de la branca coral de l'escola de música municipal Can Ponsic de Sarrià, que està integrada per cinc seccions: dos grups infantils, un cor jove, un cor de noies ("veus blanques") i el cor adult. Aquest darrer és desplaçarà per primer cop a Menorca amb un total de 40 cantaires, entre els que es troba el menorquí Jordi Calvet. El cor pertany a la Fundació l'Arc Música que gestiona Can Ponsic, un centre des del qual s'impulsa el cant coral com a part molt important del seu programa acadèmic.

L'A.R.C. va néixer el 1981 sota la direcció de M. Dolors Bonal, per oferir la possibilitat de seguir cantant a cantaires joves que acabaven l'etapa de cor infantil. L'any 1984 passà a ser dirigit per Josep Prats, i el 1992 per Emilio de la Linde. "Fa 18 anys que estic al capdavant de l'Ars Rei Choralis i per a mi ha estat una experiència molt bona", senyala. De la Linde estudià direcció amb Javier Busto, Erwin Liszt, Josep Prats o Pierre Cao, entre altres. El director destaca la feina de l'organista Lorién Santana (Barcelona, 1988), qui tindrà "el plaer de sonar l'orgue de Santa Maria". Un intèrpret que, diu, "malgrat la seva joventut demostra tenir una gran experiència i domini de l'instrument". Actualment cursa el Grau Superior d'orgue al Conservatori Superior de Música del Liceu.

El director també té paraules de reconeixement per als dos solistes que intervendran al concert: el baríton Lluís Farré ("Libera me" i "Ofertori" i la soprano Maria Cobo ("Pie Jesu"). Amb sols dotze anys, Cobo pertany al cor infantil i viatja a l'Illa per a l'ocasió.

Obra serena i plena de llum

Del "Rèquiem" de Fauré, el director subratlla l'exigència que requereix l'instrument vocal. "Les seves melodies obliguen a que els cantaires estiguin ben preparats". Aquesta és l'obra més famosa d'un compositor que va ser una de les personalitats més individuals de tots els autors francesos de finals del segle XIX. Fauré va desenvolupar un estil personal que no té res a veure ni amb l'emergent classicisme francès, ni amb el llenguatge cromàtic característic de R. Wagner i C. Franck. En el cas del "Rèquiem", tot i que potser no és l'obra més representativa de la seva originalitat pel que fa al llenguatge emprat, sí que ens mostra un visió absolutament personal de la mort. És una obra serena i plena de llum.

Dins d'aquesta serenitat i lirisme que impregna una bona part de la música sacra francesa de finals del XIX i del XX, el programa es completa amb dues composicions més –emmarcades en el segle XX–, de Maurice Duruflé (1902-1986), "Quatre motets sobre temes gregorians", i de Pierre Villette (1926-1998), "Himne a la Verge". Per a Emilio de la Linde aquestes obres són idònies per arrodonir el "Rèquiem".

El concert d'aquest dissabte a la Catedral té un preu d'entrada de deu euros per al públic en general i serà gratuïta per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella.

Lo más visto