Les cases de ses tavernes enlluernaven ahir, emblanquinades de dalt a baix, tot i el sol esmorteït. A partir de les 10.30 es començaven a apuntar els pagesos de fora terme, que esperaven davall de les llargues palmeres que caracteritzen el lloc, situat al costat de la carretera general, a la plana de Son Sintes. El caixer senyor, Manuel Soto Martorell, els dos caixers pagesos, Pau Bosch i Antoni Salord, i el fabioler, Sebastià Salort, els rebien un per un a l'interior de les cases. Així es tancava la llista de la qualcada d'enguany, que creix fins els 186 cavallers i 6 caixers, 15 més que l'any passat. Després d'un anys de minvar el nombre d'inscrits, ara puja per causa de la crisi econòmica, que provoca que no hi hagi feina en altres sectors i alguns tornin o no se'n vagin del camp. Hi ha joves que, acabant els estudis trobaven feina i deixaven el lloc i ara encara hi romanen. Sant Joan i l'economia agrària es retroalimenten.
El capvespre de Sant Joan serà el moment de més participació, amb 144 cavallers, mentre que el matí seran 116 i el dissabte, 108. No creix igual el nombre de cavalls, ja que n'hi haurà tres menys que el 2010.
El sistema d'inscriure els cavallers va baratar l'any 1990. El fabioler Sebastià Salort, acompanyat del caixers pagesos, va començar a visitar els llocs del terme per apuntar els pagesos, missatges i fills de l'amo. Els de fora terme tenen un dia per poder-se inscriure.
El cavaller de més edat tornarà a ser l'amo de Son Blanc, Rafael Torres Bosch, de 88 anys, que l'any passar no va poder participar perquè estava de dol, per la mort d'un germà. El cavaller més jove és Joan Pons taltavull, de Torralbet, de 9 anys, que ja ho va ser l'any passat.
El caixer pagès de ses Tavernes, Pau Bosch Pons, posa enguany el be i per aquest motiu té un protagonisme especial. Ahir es van poder veure els bens que han triat, d'entre els que sortirà el protagonista del diumenge anterior a Sant Joan.
Tota la junta de caixers es va trobar ahir a ses Tavernes a dinar. També hi eren els dos fabiolers, s'homo des Be, Pau Bosch Salord, l'amo de son Planes, i el descarregador, Pau Bosch Bagur, fill del caixer pagès. La madona de ses Tavernes, Maria Bagur, va preparar un bon arròs.
Tots els pagesos se'n duien una formulari per a demanar la subvenció que dona l'Ajuntament per ferrar els cavalls. És de 90 euros per cavaller. Fa poques setmanes tot just han rebut l'ajut corresponent a l'any passat, per tant hauran d'avançar els doblers. Ferrar un cavall costa avui al voltant de 110 euros.
El caixer senyor, Manuel Soto Martorell, també ha citat a tots els cavallers a la reunió que el proper diumenge es celebrarà a la casa senyorial dels ducs d'Almenara Alta.
La productora audiovisual Miraprim enregistrava ahir les darreres imatges per un extens reportatge, dirigit per Diego Villalonga, sobre la preparació de Sant Joan que s'emetrà per IB3 el 23 de juny. Tindrà una durada d'uns 50 minuts i abans de l'emissió es presentarà en una projecció especial dia 21. I és que els preparatius de Sant Joan ja són una festa.