Un dels objectius de l'IME, a banda de l'edició de publicacions, és l'acollida de grups d'estudiants d'universitats i institucions per tal de compartir experiències d'investigació, segons va explicar ahir el seu coordinador científic, Josep Miquel Vidal. Més d'un centenar d'alumnes universitaris de diferents nacionalitats hauran passat enguany per les dependències de l'institut per reforçar la seva formació pràctica.
El director en funcions de l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), David Carreras, va subratllar que l'experiència de l'IME com a centre de recepció d'investigació científica a l'Illa s'ha duit a terme en dues vessants: la primera, classes senceres d'estudiants universitaris que planifiquen una setmana de pràctiques a l'Illa, amb el suport logístic i l'assessorament científic de l'IME; i la segona, estudiants i recent llicenciats que aprofiten els projectes i estudis que ofereix l'OBSAM per realitzar pràctiques en empresa o el seu projecte de final de carrera o de màster. En aquest sentit, Carreras va assenyalar que aquestes iniciatives representen un procés d'aprenentatge mutu, donat que els estudiants ofereixen uns coneixements més actualitzats i d'universitats europees.
Valentín Pérez Mellado, catedràtic de la Universitat de Salamanca i membre de la secció de ciències naturals de l'IME, va referir-se la visita d'un grup de 30 alumnes del darrer curs de la llicenciatura de Biologia de la Universidad de Salamanca, que han realitzat pràctiques de l'assignatura de vertebrats, amb activitats de biologia marina i d'ornitologia a càrrec de membres de la secció de ciències naturals de l'IME. Així mateix, va destacar els nou alumnes internacionals d'un màster en gestió i conservació de la biodiversitat de la mateixa universitat espanyola, amb l'estudi dels amfibis i rèptils, per a la seva publicació en una revista especialitzada. Pérez Mellado va subratllar que Menorca és un dels pocs llocs d'Espanya que ofereix aquestes activitats pràctiques per als alumnes, aprofitant la seva infraestructura científica.
Altres visites d'una setmana organitzades per l'IME són les pràctiques de geomorfologia litoral per 30 alumnes de llicenciatura de Geografia de la UIB; i experiències en ordenació territorial i pràctiques de geomorfologia litoral per 60 alumnes de la llicenciatura de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. De cara a l'estiu, l'OBSAM ha formalitzat convenis amb la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona (UA) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per acollir deu alumnes més de les carreres de ciències Ambientals, Geografia i Biologia, per realitzar pràctiques en empresa o de màster.